Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zaslužek študenta naj ne bo kriterij za državno štipendijo

4492 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Kot del dohodka posameznega člana družine študenta, ki se šteje za višino prejete državne štipendije, se šteje tudi zaslužek študenta preko študentskega servisa iz prejšnjega leta. V primeru, da je študent zaslužil veliko, se mu lahko štipendija zniža. (https://www.student.si/izpostavljeno/svetovalnica/drzavna-stipendija/)

Naj se to ukine. Zakaj?

- študent je ta zaslužek prejemal prejšnje leto, ki ga ne nujno prejema tudi sedaj,

- študent opravlja študentsko delo zato, da bi zaslužil več denarja in ne manj,

- če se bo državna štipendija zaradi zaslužka znižala, študenti ne bodo več videli smisla v študentskem delu in bodo zato tudi pridobili manj izkušenj, kar lahko zelo negativno vpliva na prihodnji delavski kader.

20 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR X xing 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 6. 2019

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev določa enoten način ugotavljanja materialnega položaja upravičencev do pravic iz javnih sredstev. Pravice se uveljavljajo po načelih enotnosti, pravične razdelitve javnih sredstev, ekonomičnosti, ciljne usmerjenosti prejemkov in po načelu spoštovanja človekovega dostojanstva. Pravica iz javnih sredstev se dodeli, kadar dohodek osebe ne dosega meje dohodkov, ki jo za posamezno pravico iz javnih sredstev določa zakon in kadar so izpolnjeni tudi drugi pogoji, ki jih določajo predpisi, ki urejajo posamezno pravico. Pri ugotavljanju materialnega položaja se upoštevajo s tem zakonom določene osebe, njihov dohodek in premoženje.

Glede na navedeno pojasnjujemo, da izvzetje sredstev iz naslova dohodka študenta preko študentskega servisa, kot dohodka pri uveljavljanju pravici iz javnih sredstev, bi pomenilo izjemo za majhno število upravičencev do pravic iz javnih sredstev, pri čemer bi se morda sredstva iz naslova pravic iz javnih sredstev zanje povečala v najboljšem primeru za en dohodkovni razred. Pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev nimamo podatka koliko oseb je zaradi upoštevanja  teh sredstev izgubilo pravico do pravic iz javnih sredstev, oziroma se je višina pravic znižala. Možno je tudi, da so upravičenci kljub neupoštevanju teh sredstev še vedno v istem dohodkovnem razredu in prejemajo isto višino pravic iz javnih sredstev. Z izločitvijo sredstev iz naslova dohodka  študenta preko študentskega servisa bi porušili osnovni namen Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki daje to pravico vsem, ki so socialno ogroženi pod enakimi pogoji in s tem zagotavlja enako obravnavo glede na materialno stanje osebe oziroma družine.

Priloge:

Komentarji