Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

KAJMAK - ponovna umestitev proizvoda v Pravilnik o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov

4127 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Spoštovana Vlada!

Na trgu je v zadnjih letih prišlo do velikega povečanja ponudbe ˝kajmaka˝. Gre za izdelke, ki po sestavi, metodi izdelave in organoleptično senzoričnih lastnostih niso to, pod katerim imenom se poimenujejo. Brez kakršnih koli zadržkov se tako na deklaracijah pod sestavo nahajajo: maslo, pasterizirana sladka smetana, skuta, krompirjev škrob, sirilo, sladkor, itd. Zelo očitna je tudi razlika v ceni; torej med pravim kajmakom, ki je narejen po tradicionalni in predpisani metodi in ostalimi ˝kajmaki˝. Prav tako je moč zaznati zelo velik razpon med predpisanimi hranilnimi vrednostmi, ki jih za kajmak predpisuje literatura ali so ugotovljene z analizami pravega proizvoda in drugimi mlečnimi namazi, ki se podpisujejo pod ime ˝kajmak.

Pravilnik o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, sirov in čistih cepiv (UL RS, št. 21/1993) je pod točko 9., členi 70., 71., in 72. jasno določal pravila postopka pridelave in ostale organoleptično senzorične pogoje, katere mora izdelek zagotavljati, da se lahko poimenuje kot izdelek kajmak. Tako so se izdelki pod imenom kajmak lahko tudi lažje kontrolirali iz strani uradnih organov, kupci pa so dobili to, kar so plačali in tudi želeli.

Pogoji za izdelavo kajmaka veljajo še danes in se morajo spoštovati, če izdelek tako tudi nazivamo.

Glede na to, da kajmak uvrščamo med specialitete, gre namreč za visokokakovosten in tehnološko izjemno zahteven proizvod, je taka degradacija, zelo očitno zavajanje potrošnikov izpod vsake kritike, proizvajalcem pravega izdelka pa v posmeh. Ker izdelka ni v pravilniku, ki je danes v veljavi, je zelo težko ukrepati in take izdelke umakniti iz trga ali zahtevati primerno poimenovanje (npr. mlečni namaz ipd.), po drugi strani pa odlična priložnost za zavajanje, nadaljno povzročanje škode proizvajalcem pravega kajmaka in popolno degradacijo izdelka.

Iz zgoraj navedenih razlogov je zatorej nujno, da se kajmak ponovno umesti v Pravilnik o kakovosti mleka in mlečnih izdelkh ali kako drugače poišče rešitev za nadzor proizvodnje izdelkov, ki so deklarirani pod imenom ˝kajmak˝.

Hvala za posluh in lep pozdrav vsem!

17 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Maja Kekec 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 4. 2017

Uradni odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V Republiki Sloveniji nimamo nacionalne zakonodaje, ki bi urejala področje mleka in mlečnih izdelkov. Poimenovanja za mleko in mlečne izdelke so določena v Delu III, Priloge VII, Uredbe (EU) št. 1308/2013 o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov. V citirani prilogi ni poimenovanja za kajmak. Zato bomo sprejeli pobudo in bomo pripravili pravilnik o kakovosti kajmaka, tako, da bo tudi inšpekcija lahko lažje ukrepala.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 16. 2. 2017 | 10:39:36

KAJMAK - ponovna umestitev proizvoda v Pravilnik o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, sirih in č

Spoštovana Vlada!

Na trgu je v zadnjih letih prišlo do velikega povečanja ponudbe ˝kajmaka˝. Gre za izdelke, ki po sestavi, metodi izdelave in organoleptično senzoričnih lastnostih niso to, pod katerim imenom se poimenujejo. Brez kakršnih koli zadržkov se tako na deklaracijah pod sestavo nahajajo: maslo, pasterizirana sladka smetana, skuta, kormpirjev škrob, sirilo, sladkor, itd. (npr. Meggle, Loške mlekarne, Zelene doline, Mercatorjeva blagovna znamka - mladi kajmak). Zelo očitna je tudi razlika v ceni; torej med pravim kajmakom, ki je narejen po tradicionalni in predpisani metodi in ostalimi ˝kajmaki˝. Prav tako je moč zaznati zelo velik razpon med predpisanimi hranilnimi vrednostmi, ki jih za kajmak predpisuje literatura ali so ugotovljene z analizami pravega proizvoda in drugimi mlečnimi namazi, ki se podpisujejo pod ime ˝kajmak.

Pravilnik o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, sirov in čistih cepiv (UL RS, št. 21/1993) je pod točko 9., členi 70., 71., in 72. jasno določal pravila postopka pridelave in ostale organoleptično senzorične pogoje, katere mora izdelek zagotavljati, da se lahko poimenuje kot izdelek kajmak. Tako so se izdelki pod imenom kajmak lahko tudi lažje kontrolirali iz strani uradnih organov, kupci pa so dobili to, kar so plačali in tudi želeli.

Pogoji za izdelavo kajmaka veljajo še danes in se morajo spoštovati, če izdelek tako tudi nazivamo.

Glede na to, da kajmak uvrščamo med specialitete, gre namreč za visokokakovosten in tehnološko izjemno zahteven proizvod, je taka degradacija, zelo očitno zavajanje potrošnikov izpod vsake kritike, proizvajalcem pravega izdelka pa v posmeh. Ker izdelka ni v pravilniku, ki je danes v veljavi, je zelo težko ukrepati in take izdelke umakniti iz trga ali zahtevati primerno poimenovanje (npr. mlečni namaz ipd.), po drugi strani pa odlična priložnost za zavajanje, nadaljno povzročanje škode proizvajalcem pravega kajmaka in popolno degradacijo izdelka.

Iz zgoraj navedenih razlogov je zatorej nujno, da se kajmak ponovno umesti v Pravilnik o kakovosti mleka in mlečnih izdelkh ali kako drugače poišče rešitev za nadzor proizvodnje izdelkov, ki so deklarirani pod imenom ˝kajmak˝.

Hvala za posluh in lep pozdrav vsem!

Verzija predloga z dne, 16. 2. 2017 | 10:40:44

KAJMAK - ponovna umestitev proizvoda v Pravilnik o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov

Spoštovana Vlada!

Na trgu je v zadnjih letih prišlo do velikega povečanja ponudbe ˝kajmaka˝. Gre za izdelke, ki po sestavi, metodi izdelave in organoleptično senzoričnih lastnostih niso to, pod katerim imenom se poimenujejo. Brez kakršnih koli zadržkov se tako na deklaracijah pod sestavo nahajajo: maslo, pasterizirana sladka smetana, skuta, kormpirjev škrob, sirilo, sladkor, itd. (npr. Meggle, Loške mlekarne, Zelene doline, Mercatorjeva blagovna znamka - mladi kajmak). Zelo očitna je tudi razlika v ceni; torej med pravim kajmakom, ki je narejen po tradicionalni in predpisani metodi in ostalimi ˝kajmaki˝. Prav tako je moč zaznati zelo velik razpon med predpisanimi hranilnimi vrednostmi, ki jih za kajmak predpisuje literatura ali so ugotovljene z analizami pravega proizvoda in drugimi mlečnimi namazi, ki se podpisujejo pod ime ˝kajmak.

Pravilnik o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, sirov in čistih cepiv (UL RS, št. 21/1993) je pod točko 9., členi 70., 71., in 72. jasno določal pravila postopka pridelave in ostale organoleptično senzorične pogoje, katere mora izdelek zagotavljati, da se lahko poimenuje kot izdelek kajmak. Tako so se izdelki pod imenom kajmak lahko tudi lažje kontrolirali iz strani uradnih organov, kupci pa so dobili to, kar so plačali in tudi želeli.

Pogoji za izdelavo kajmaka veljajo še danes in se morajo spoštovati, če izdelek tako tudi nazivamo.

Glede na to, da kajmak uvrščamo med specialitete, gre namreč za visokokakovosten in tehnološko izjemno zahteven proizvod, je taka degradacija, zelo očitno zavajanje potrošnikov izpod vsake kritike, proizvajalcem pravega izdelka pa v posmeh. Ker izdelka ni v pravilniku, ki je danes v veljavi, je zelo težko ukrepati in take izdelke umakniti iz trga ali zahtevati primerno poimenovanje (npr. mlečni namaz ipd.), po drugi strani pa odlična priložnost za zavajanje, nadaljno povzročanje škode proizvajalcem pravega kajmaka in popolno degradacijo izdelka.

Iz zgoraj navedenih razlogov je zatorej nujno, da se kajmak ponovno umesti v Pravilnik o kakovosti mleka in mlečnih izdelkh ali kako drugače poišče rešitev za nadzor proizvodnje izdelkov, ki so deklarirani pod imenom ˝kajmak˝.

Hvala za posluh in lep pozdrav vsem!

Komentarji