Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved strežbe predelanih mesnin v vrtcih in šolah

25717 OGLEDOV 27 KOMENTARJEV

Vrtci in šole so vzgojne ustanove, ki v teoriji otroke vsakodnevno opozarjajo in vzgajajo v smeri pravilnega prehranjevanja, v praksi pa se to pogosto prav tam ne izvaja.

Glede na veliko število raziskav, ki so pokazale škodljivost predelanih mesnih izdelkov pri otrocih in glede na zadnjo objavo Mednarodne zdravstvene organizacije (WHO) o povezavi uživanja le-teh z nastankom raka, ne bi smeli niti malo dvomiti, da ta živila ne sodijo na jedilnike naših najmlajših.

Vir: www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf

V domačem okolju se starši lahko prosto odločajo, kakšno kakovostno prehrano bodo nudili svojemu odraščajočemu otroku. V javnih vzgojno-izobraževalnih ustanovah pa se moramo "sprijazniti" s tem, da so naši otroci hranjeni tudi s paštetami, salamami, hrenovkami, margarino in sladkarijami in za tako hrano konec koncev tudi plačati.

Od naštetega vsaj za predelane mesnine res ni več pozitivnih argumentov, zato naredimo to pozitivno spremembo in zagotovimo svojim otrokom zdravje in boljšo prihodnost.

P.S.: predlagam še, da se ukrepi o prepovedi začnejo malo hitreje, kot tisti o omejitvi trans maščob, pri katerih nas bo prehitela cela Evropa (pa čeprav je škodljivost že zdavnaj dokazana)

39 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Martina Zitnik 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 12. 2015

Odziv Ministrstva za zdravje

Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki jih oblikujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), temeljijo na uživanju pestre mešane prehrane, sestavljene iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil. To zagotovi zadosten vnos vseh hranil, potrebnih za normalno rast, razvoj in delovanje organizma. Priporočene kombinacije živil v obrokih dajejo prednost zelenjavi in sadju, polnovrednim žitom in žitnim izdelkom, mleku in mlečnim izdelkom z manj maščobami, ribam, pustim vrstam mesa ter stročnicam ter kakovostnim maščobam rastlinskega izvora.

Smernice v zmernih količinah priporočajo uživanje rdečega mesa največ dvakrat do trikrat na teden, belega mesa (perutninsko meso) do trikrat na teden, rib pa vsaj enkrat do dvakrat na teden. Po smernicah naj se mesni izdelki uvrstijo na jedilnik redko (največ nekajkrat mesečno). Kadar se, naj bodo to izdelki z vidno strukturo mesa (npr. šunka, piščančje prsi ipd.) in ne tisti, kjer je struktura homogena zaradi mletja. Obstoječe smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah v celoti sovpadajo z mnenjem Svetovne zdravstvene organizacije glede tveganj, ki jih lahko povzroča prekomerno uživanje rdečega in predelanega mesa, zato jih tozadevno ni potrebno spreminjati.

Priloge:

Komentarji