Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Kako vem kaj jem?

2074 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

V zadnjem času, ko je čedalje več industrijsko pridelane hrane, navaden uporabnik enostavno ni več sposoben razločevati zdrave od nezdrave hrane. Tudi če je na embalaži napisana sestava posameznega živila, povprečnemu uporabniku to ne pomeni nič. Zakaj enostavno pristojne institucije, ne naredijo nekaj konkretno koristnega za končnega potrošnika. Zakaj živila niso označena, tako da vsak ve kaj kupi. Predlagam naslednje oznake, ki bi se nahajale na živilu:

zelena - zdravo živilo

rumena - pogojno zdravo živilo

rdeča - zdravju škodljivo živilo.

Če se lahko končnega uporabnika opozarja, da kajenje UBIJA,... zakaj nebi za vsakdanja živila vedeli, katera "UBIJAJO" in katera so zdravju v dobro. Enostavno ne razumem, da lahko za nekatere izdelke tako kategorično prikazujemo njihovo škodljivost. Za izdelke ki jih konzumiramo v telo bolj pogosto kot cigarete, pa enostavno ne vemo kakšni so za naše zdravje. Meni osebno boste precej pomagali, da se bom lažje odločil kaj bom jedel, predvsem pa boste pridelovalce, proizvajalce prisilili, da bodo začeli pridelovati, prodajati zdravju bolj primerno hrano. Seveda bi morale pristojne institucije stalno preverjati ali se pridelovalci, prodajalci resnično držijo sestave živila, kot ga je imelo ob pridobitvi barve živila (predlagane: zelena, rumena, rdeča). Ob morebitnih kršitvah bi morali strogo ukrepati.

13 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R robinjo 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 10. 2013

Odziv Ministrstva za kmetijstvo in okolje

Vsa živila, ki so na trgu v Sloveniji morajo biti upoštevajoč evropski in slovenski pravni red varna za potrošnike. Živila, ki vsebujejo na primer nedovoljena onesnaževala, pesticide ali druge neželjene snovi oziroma so njihove vrednosti nad predpisanimi (dovoljenimi) vrednostmi ne smejo biti na trgu. Da pa bi potrošnik lahko razlikoval med različnimi varnimi živili je Evropska komisija med drugimi pravnimi akti sprejela Uredbo Evropskega parlamenta in Evropske komisije št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki enotno velja za vse države članice. Namen navedene uredbe je med drugim tudi doseganje visoke ravni varovanja potrošnikov in zagotovitev njihove pravice do obveščenosti, ki omogoča prepoved uporabe zavajajočih informacij za potrošnike, zlasti kar zadeva značilnosti, učinke in lastnosti živil, ali ki bi živilom pripisovale zdravilne lastnosti.

Priloge:

Komentarji