Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Etažni lastniki brez zaščite pred brezobzirnimi upravniki

9 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) izdaja certifikate »zaupanja vreden upravnik«, kar pomeni, da podjetje posluje v skladu z zakonskimi predpisi. Toda če imetnik certifikata posluje nezakonito, GZS nima pooblastil za sankcije. Imetnik certifikata lahko le sam zaprosi za njegovo ukinitev, so pojasnili v GZS.

Nezakonito početja upravnikov pa inšpekcije ne zanimajo.

Vprašujem se, zakaj inšpektorat kljub vednosti o kriminalnem početju upravnikov ničesar ne ukrene?

Varuh človekovih pravic v pismu z dne 27. septembra 2024 sporoča, »da varuh že več let opozarja na problematiko delovanja upravnikov oziroma preprečevanja anomalij pri njihovem delu ter njihov učinkovit nadzor (priporočilo št. 84, 2018, in priporočilo št. 157, 2019), naj ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pristopi k celoviti prenovi zakonodaje, kar naj bi bilo izvršeno z reorganizacijo Vlade RS s prevzemom pristojnosti MOP na ministrstvu za solidarno prihodnost (MSP) na stanovanjskem področju. To pa celovite prenove stanovanjske zakonodaje še ni realiziralo, začelo pa je z analizo in pridobivanjem podatkov, ki bodo podlaga za uvajanje ustreznih sprememb.

Upravljanje in nadzor upravnikov je v pristojnosti Inšpektorata Republike Slovenije za stanovanja (IRSS). Prijave na IRSS niso zahteve za uvedbo inšpekcijskega postopka, ampak podlaga za morebitno odločitev organa, da začne s tem postopkom, ki se uvede izključno po uradni dolžnosti (24. člen ZIN). V skladu z 10. členom zakona o inšpekcijskem nadzoru (ZIN) inšpektorat vodi in predstavlja glavni inšpektor, ki tudi organizira in koordinira delo inšpektorjev ter v okviru svojih pooblastil odgovarja za zakonitost, kakovost in učinkovitost dela inšpekcije.

MSP naj v celoti izvede zahtevano reformo. Gre za varstvo zakonitosti.

AVTOR F Ferenc 156 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

ne vsebuje konkretnega predloga sistemske rešitve izpostavljene tematike

Komentarji