Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Predlog za izboljšanje upravljanja in učinkovitosti DRI

33 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Na podlagi zaskrbljujočih informacij o trenutnem stanju delovanja Direkcije za razvoj in investicije (DRI), ki so jih razkrili raziskovalni novinarji, predlagam nujne strukturne spremembe za izboljšanje učinkovitosti, transparentnosti in zmanjšanje nepotrebnih stroškov v tej ključni instituciji.

Ključne težave:

Odvisnost od zunanjih sodelavcev: Direkcija za infrastrukturo kljub 110 zaposlenim najema 80 zunanjih sodelavcev, kar stane proračun 5,6 milijona evrov letno. Neposredna zaposlitev teh strokovnjakov bi bila finančno ugodnejša, saj bi stala le 2 milijona evrov. Potrebna je boljša optimizacija kadrovskih virov in zmanjšanje odvisnosti od zunanjih izvajalcev.

Neučinkovitost pri izvajanju projektov: Poročila kažejo, da zunanji sodelavci prihajajo iz podjetij, ki so v konkurenčnem položaju z Direkcijo za infrastrukturo, kar lahko povzroči konflikt interesov in zmanjšuje učinkovitost notranjih kapacitet. To vpliva tudi na druge državne direkcije, ki imajo težave pri sodelovanju z DRI-jem, kar zavira razvoj pomembnih projektov.

Pomanjkanje transparentnosti: V preteklosti so se pojavile težave z odločanjem in porabo sredstev, kar kaže na pomanjkljiv nadzor nad delovanjem DRI-ja. Javnost ima pravico vedeti, kako se porabljajo davkoplačevalska sredstva in kako učinkovito deluje direkcija pri upravljanju investicij.

Predlogi za izboljšanje:

Optimizacija notranjih zmogljivosti: DRI mora razviti strategije za krepitev lastnih kadrovskih virov, da zmanjša potrebo po zunanjih sodelavcih in izboljša upravljanje projektov. Učinkovitejša raba notranjih zmogljivosti bi lahko zmanjšala nepotrebne stroške in povečala učinkovitost izvajanja projektov.

Neodvisna revizija: Predlagam izvedbo neodvisne revizije notranjih procesov in porabe sredstev v DRI-ju. Ta revizija bi pomagala identificirati neučinkovitosti in zagotovila bolj transparentno upravljanje z javnimi sredstvi.

Povečanje transparentnosti: Povečanje transparentnosti delovanja DRI-ja s podrobnejšimi in javno dostopnimi poročili o porabi sredstev ter učinkovitosti izvedenih projektov. Večja vključenost javnosti in transparentnost bi prispevali k večjemu zaupanju v delovanje DRI-ja.

S temi spremembami lahko izboljšamo delovanje DRI-ja in zagotovimo boljše upravljanje investicij, kar je ključno za razvoj infrastrukture v Sloveniji.

AVTOR D Dobrapraksa 13 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

ni predloga sistemske rešitve

Komentarji