Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v razpravi

Predlog za zvišanje kazni

173 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Nedavni primer na psihiatrični kliniki, kjer je prišlo do nepooblaščenega vpogleda v pacientove podatke, je pokazal, da so trenutne kazni za takšne prekrške nesorazmerno nizke in ne delujejo kot ustrezen odvračilni ukrep. Trenutna kazen v višini 200 € za nepooblaščen vpogled v pacientove podatke ne odraža resnosti kršitve zasebnosti in pacientovih pravic.

Predlagamo naslednje spremembe v zakonodaji:

Zvišanje kazni za nepooblaščen vpogled v pacientove podatke – Trenutna kazen 200 € je zastarela in neustrezna. Predlagamo zvišanje kazni na najmanj 2000 €, da bi s tem zagotovili resno odvračilno vlogo in jasno sporočilo, da so takšne kršitve nesprejemljive.

Zvišanje kazni za kršitev pacientovih pravic – Kazen, ki jo lahko določi Komisija za kršitev pacientovih pravic, znaša le 300 €, kar je nesorazmerno z resnostjo kršitev pravic posameznikov. Predlagamo zvišanje te kazni na najmanj 3000 €, saj so kazni, določene pred desetletji, neustrezne v današnjem kontekstu in ne zagotavljajo dovolj močnega varovanja pacientovih pravic.

S temi spremembami bi zagotovili boljšo zaščito pacientovih podatkov in pravic, ob tem pa poslali jasno sporočilo, da so tovrstne kršitve nedopustne in bodo sankcionirane z ustrezno resnostjo. Zasebnost pacientov je temeljno načelo zdravstvenega sistema, ki ga je treba strogo varovati.

GLASUJ ZA

33 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Dobrapraksa 13 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji