Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Omejitev svetlosti avtomobilskih žarometov

32 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Predlogov na to temo je bilo že nekaj,vendar noben od njih ni bil odobren ali upoštevan.

Moč klasičnih žarnic v avtomobilih je omejena na maksimalno 65W moči, ki imajo svetilnost približno 1200 lumnov. Malo boljše halogen žarnice imajo manjšo moč 55W in svetijo z večjo svetilnostjo približno 1300 lumnov. Še boljše xenon žarnice imajo še manjšo moč 25W in svetijo z še večjo svetilnostjo približno 1500 lumnov. Najboljše žarnice led imajo moč 25W in svetijo z ogromno svetilnostjo približno 3000 lumnov.

Tehnologija je žaromete v zadnjih nekaj letih neverjetno izboljšala ter povečala njihovo svetilnost in hkrati prehitela obstoječo zakonodajo. Po obstoječi zakonodaji se svetilnost ne meri.

V tem primeru gre za harmonizirano zakonodajo znotraj EU, zato Republika Slovenija sama ne more uvesti dodatnih zahtev. Lahko pa vlada naredi korak k izboljšanju obstoječe zakonodaje in hkrati varnosti na cesti zato

Predlagam vladi, da izdela predlog spremembe obstoječe zakonodaje v EU glede omejitve moči in omejitve svetilnosti žarometov in predlog posreduje Evropski parlament in Komisiji EU.

Dodaten predlog je lahko tudi obvezno merjenje svetilnosti na tehničnih pregledih avtomobilov, kar se danes ne počne ali izvaja.

S spoštovanjem

AVTOR S Stojan Fajmot 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/17808

Komentarji