Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Rak rana javne uprave: mi nismo pristojni

201 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Absolutno sem proti novim uradom, pisarnam, oddelkom, saj imamo v RS razbohoteno javno upravo z stotinami uradov in pisarn, katerih najpogojstejši odgovor je: “ni v naši pristojnosti, obrnite se na xxx.”

To je v nasprotju z ustavno pravico do učinkovitega pravnega sredstva in nič drugega kot namensko nagajanje ljudem iz pozicije moči z namenom izmikanja sprejemanja odgovornosti.

Moj predlog je, da se jasno in nedvoumno določi, kdo je pristojen za tolmačenje pristojnosti za celoten državni aparat in naredi/popravi/dopolni zakonsko podlago, ki zavezuje državne organe k upoštevanju in spoštovanju.

Če odgovorna oseba nekega urada ni ravnala pravilno, zavezujoč odstop.

Sem proti ustvarjanju novih uradov, kot da jih nimamo že dovolj. Lahko se pooblasti npr. ministrstvo za pravosodje, saj zakaj ga pa imamo? Ampak naj se to jasno zapiše.

Vsekakor imamo ljudje dovolj nenehno poslušati: “Ni v naši pristojnosti.”

Imamo največ ministrstev v EU, imamo največjo javno upravo v EU, efekta pa nobenega, še manj pa jasnosti in odgovornosti.

Temu je treba narediti konec brez zavlačevanja.

Naj opomnim vladno službo, ki bo to brala, na zaveze vlade RS dane v koalicijski pogodbi 2022:

Koalicijska pogodba 2022:

2. Civilna družba kot stroka in partner

Prioritete in cilji:

▪ Sistematično vključevati civilno družbo v procese odločanja. Vključevanje zainteresirane javnosti spodbuja sodelovanje oblasti in javnosti oziroma civilne družbe, krepi strokovnost in legitimnost sprejetih odločitev in predstavlja dopolnitev predstavniške demokracije.

▪ Zagotoviti tesnejšo vključenost stroke v procese načrtovanja vseh javnih politik. Interdisciplinarni strokovni timi so namreč predpogoj, da lahko politika sprejema učinkovite, smiselne ter konsistentne ukrepe.

▪ Vključevanje civilno-družbenih organizacij in javnosti z načelom podnebne pravičnosti

V sodelovanju s civilno družbo odprava škodljivih ukrepov vlade

Sprejem Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države.

Tvornejše sodelovanje politike, civilne družbe in stroke

Nadgradili in uzakonili bomo vsebino Resolucije o normativni dejavnosti zainteresirane javnosti v oblikovanje in sprejemanje predpisov.

Krepitev strokovnih argumentov pri političnem odločanju

V vladi bomo poskrbeli za sprejem predpisov, ki bodo imeli vsebinsko podlago v znanstvenih, strokovnih in izkustvenih podlagah. Posebno pozornost bomo namenili tvorni vključitvi domačih strokovnjakov na vse ravni odločanja.

V sodelovanju s civilno družbo o opolnomočenju družbe

Skupaj s civilno družbo bomo uvedli sistem ozaveščanja in usposabljanja prebivalstva o pravu in državljanskih pravicah, krepitvi družbene zavesti skozi razumevanje razmerja med pravicami in obveznostmi, tako da se ljudje lahko zoperstavijo poskusom vzpostavljanja avtokracije.“

GLASUJ ZA

35 glasov

GLASUJ PROTI

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Adamantinum 11 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji