Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v razpravi

Operacijski sistem linux v šole in državno upravo

53 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Javna uprava vsako leto zapravi milijone za nakup licenc za programsko opremo (MicroSoft Windows in Microsoft Office, IBM, Oracle ...). Predlagam, da Ministrstvo za javno upravo vsako leto na svoji spletni strani objavlja skupne zneske, koliko je javna uprava porabila za vsakega ponudnika probramske opreme (vsa ministrstva, šole, javni zavodi, ...).

Poleg tega predlagam, da se ušitelje in profesorje računalništva v šolah napoti na izobraževanje o namestitvi, vzdrževanju in uporabi odprtokodnih operacijskih sistemov in produktov (če tega še niso vešči) in zamenja operacijski sistem v računalniških učilnicah na odprtokodne.

Morda bi bilo dobro narediti tudi analizo, kakšna bi bila razlika v ceni informatike v javni upravi, če bi lastniško programsko opremo zamenjali z odprtokodno.

Trenutno ima večina zaposlenih v javni upravi na svojih delovnih postajah nameščen operacijski sistem Microsoft Windows in če bi to želei zamenjati, bi naleteli na odpor.

Če pa bomo otroke od malega navajali na odprtokodne operacijske sisteme in produkte, bo čez nekaj let zamenjava možna tudi v javni upravi. V tem primeru bo seveda hud odpor s strani poudnikov lastniške programske opreme zaradi nižjih dobičkov.

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Skrb_za_naravo_je_pomembna 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji