Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Predlog za posodobitev Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo

24 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Spoštovana Vlada Republike Slovenije,

zaradi družbenih, znanstvenih in tehnoloških napredkov v zadnjih dveh desetletjih predlagam posodobitev Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (ZZNPOB). Cilj posodobitve je zagotavljanje enakih možnosti za vse državljane ter uskladitev zakonodaje z najboljšimi praksami in etičnimi standardi 21. stoletja.

Prvič, predlagam, da se pravica do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo razširi na samske ženske in istospolne pare. S tem bi omogočili dostop do OBMP tudi samskim ženskam, ki želijo postati matere, ter uredili pravno podlago za dostop istospolnih parov do OBMP, s čimer bi zagotovili enakopravnost in nediskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti.

Drugič, predlagam uvedbo nadomestnega materinstva pod strogimi pogoji in nadzorom. Dovolilo bi se altruistično nadomestno materinstvo brez finančnega nadomestila, pri čemer bi se zagotovila zaščita vseh vpletenih strank ter določila jasna pravna razmerja med vsemi udeleženci in zaščita pravic otroka.

Tretjič, predlagam posodobitev določb glede darovanja spolnih celic in zarodkov. Ponovno bi pretehtali vprašanje anonimnosti darovalcev, z možnostjo kasnejšega dostopa otrok do informacij o biološkem poreklu, ter omogočili daljše shranjevanje spolnih celic in zarodkov ter poenostavili postopek darovanja.

Četrtič, predlagam uskladitev z napredkom biomedicinske znanosti. V zakon bi vključili določbe, ki urejajo uporabo novih reproduktivnih tehnologij, kot so preimplantacijska genetska diagnostika, zdravljenje mitohondrijskih bolezni in podobno, ter zagotovili, da postopki sledijo najvišjim etičnim standardom ter spoštujejo človekovo dostojanstvo in pravice.

Petič, predlagam odpravo administrativnih ovir. Olajšal bi se dostop do postopkov OBMP z zmanjšanjem birokratskih zahtev in skrajšanjem čakalnih dob ter preučil možnost širšega kritja stroškov OBMP iz javnih sredstev za upravičence.

Šestič, predlagam povečanje ozaveščanja in podpore. Zagotovila bi se celostna psihološka in socialna podpora parom in posameznikom v postopkih OBMP, spodbujala bi se javna razprava in ozaveščanje o temah neplodnosti in reproduktivnih tehnologij.

Verjamem, da bo posodobitev zakona prispevala k bolj vključujoči in pravični družbi, ki spoštuje pravice posameznikov do ustvarjanja družine na način, ki je v skladu z njihovimi željami in mednarodnimi standardi. Predlagam ustanovitev delovne skupine, ki bo pripravila predlog sprememb zakona ob upoštevanju strokovnih mnenj in najboljših praks iz tujine.

Hvala za vašo pozornost in skrb za napredek naše družbe.

AVTOR S Srecko31 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/17671

Komentarji