Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v razpravi

Nujna določitev napotnih diagnoz

169 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Podatki kažejo, da se je skupno število preiskav kolena z magnetno resonanco (MR), opravljenih na napotnico, na ravni države povečalo za 40 odstotkov od leta 2021 do leta 2023: leta 2023 je bilo opravljenih 12.263 več tovrstnih preiskav kot leta 2021, za kar je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) plačal skoraj 8,4 milijona evrov oziroma skoraj 2,4 milijona več kot leta 2021. So bile vse te preiskave, na katere napotujejo tudi zdravniki brez ustreznih specialnosti, res nujne?

Koliko od opravljenih 12.000 preiskav z magnetno resonanco so zdravniki potrebovali za nadaljnje zdravljenje kolena, ni znano, saj se tovrstni podatki ne zbirajo in spremljajo, gotovo pa ne vseh. Nekateri pacienti so, na primer, imeli izkušnjo, da njihov ortoped MR-posnetka sploh ni pregledal.

Gre za inflacija napotnic za nepotrebne preiskave, med katere spada tudi MR kolena. Ta po šestdesetem letu ne da veliko podatkov. Nujna je določitev napotnih diagnoz

Na MR-preiskavo kolena pogosto napotujejo tudi zdravniki, katerih specializacija nima nič skupnega z zdravljenjem sklepov.

Predlog naj obravnava zazširjeni strokovni kolegij za ortopedijo pri Ministrstvu za zdravje in poda svoje mnenje, ZZZS in Strateški svet za zdravstvo pa naj tudi odigrata svojo vlogo.

GLASUJ ZA

13 glasov

GLASUJ PROTI

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 155 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji