Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Zakon o izboljšanju jasnosti in razumljivosti zakonodaje

126 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

V Republiki Sloveniji si prizadevamo za pripravo zakonodaje, ki je jasna, razumljiva, ustavno skladna in pravno sistemsko pravilna, kot to določa Resolucija o normativni dejavnosti in Nomotehnične smernice. Kljub temu pa v praksi pogosto prihaja do primerov, ko so predpisi zapleteni, težko razumljivi in odprti za več interpretacij. To povzroča težave pri njihovi implementaciji in razumevanju med državljani, še posebej pri ranljivih skupinah, kot so starejši, invalidi in osebe, ki potrebujejo prevod. Predlog zakona si prizadeva za izboljšanje dostopnosti zakonodaje in pravne jasnosti s konkretnimi ukrepi, ki bodo zagotovili, da bodo predpisi čim bolj jasni, jedrnati in razumljivi za vse državljane, ne da bi pri tem izpustili bistvene vsebine.

-Dopolnitev Resolucije o normativni dejavnosti

Predlagamo, da se Resolucija o normativni dejavnosti dopolni s konkretnimi smernicami za poenostavitev jezika in strukture zakonov. Smernice bi vključevale:

Zahtevo, da so zakonski predlogi pripravljeni v jeziku, ki je razumljiv povprečnemu državljanu, z izogibanjem tehničnemu žargonu, kadar je to mogoče.

Redno izobraževanje in usposabljanje javnih uslužbencev, ki pripravljajo zakone, na področju jasne in učinkovite komunikacije.

-Uvedba pravne revizije za jasnost

Predlagamo uvedbo obvezne pravne revizije zakonodajnih predlogov, osredotočene na jasnost in razumljivost, ki bi jo izvajal neodvisni organ. Ta organ bi pregledal vse nove zakonodajne predloge pred njihovo končno obravnavo in podal priporočila za izboljšanje jasnosti in dostopnosti.

-Dostopnost za ranljive skupine

Predlagamo posebne ukrepe za izboljšanje dostopnosti zakonodaje za ranljive skupine:

Priprava povzetkov zakonodajnih predlogov v enostavnem jeziku, ki bodo dostopni vsem državljanom.

Prevajanje ključnih zakonodajnih dokumentov v različne jezike in oblike, vključno z uporabo znakovnega jezika.

-Uvedba obveznih posvetovanj z javnostjo

Predlagamo, da se za vse pomembnejše zakonodajne predloge uvede obvezno posvetovanje z javnostjo, kjer bi bili povabljeni k podaji mnenj tako strokovnjaki kot tudi širša javnost. Posvetovanja bi morala biti izvedena na način, ki je dostopen in razumljiv za vse državljane.

S predlaganimi ukrepi bi zagotovili, da zakonodaja v Sloveniji postane bolj dostopna, razumljiva in enostavna za izvajanje. To bi okrepilo zaupanje državljanov v pravni sistem, zmanjšalo možnosti za napačne interpretacije zakonov in izboljšalo celotno delovanje demokratičnih procesov. Predlog zakona temelji na obstoječih normativnih smernicah in ponuja konkretne rešitve za izboljšanje kakovosti pravnega normiranja v naši državi.

GLASUJ ZA

26 glasov

GLASUJ PROTI

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Dobrapraksa 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji