Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Brezplačno cepljenje otrok

318 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da krije stroške neobveznih cepljenj otrok.

Na NIJZ opažajo upad precepljenosti otrok proti posameznim nalezljivim boleznim (https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/spremljanje-precepljenosti-deleza-cepljenih); zadnja leta se namreč več staršev ne odloči niti za obvezno cepljenje otrok.

Starši, ki se odločimo, da svoje otroke še dodatno zaščitimo s cepljenjem proti drugim nalezljivim boleznim, pa moramo za ta cepiva plačati (npr. cepljenje proti noricam 102 €, proti meningokoknemu meningitisu 192 €; nijz.si/wp-content/uploads/2020/04/Cenik-storitev_ambulante-NIJZ_veljavnost-od-1.2.2023.pdf); čeprav ima od tega koristi tudi država (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7482790). Morda bi se več staršev odločilo za dodatno cepljenje otrok, če bi bilo to brezplačno. Tako pa se zdi, da je dodatno cepljenje privilegij tistih, ki si ga lahko privoščijo.

Pozdravljam odločitev vlade, da so nekatera dodatna cepljenja za otroke že postala brezplačna (npr. proti klopnemu meningoencefalitisu). Predlagam pa, da so brezplačna vsa dodatna cepljenja otrok.

GLASUJ ZA

25 glasov

GLASUJ PROTI

21 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Petra Likar Stanovnik 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji