Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Zgibanka - Kako prepoznam prebežnika

347 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Predlagam, da vlada izda zgibanko, kako se prepozna prebežnika!

OBRAZLOŽITEV:

V novicah sem zasledil članek, da kazensko preganjajo nekega Ukrajinca zaradi “tihotapljenja prebežnikov”. Štiri turke je naložil v Zagrebu in jih je hotel odpeljati v Italijo, ustavili so ga pa v Ribnici. Torej vse to znotraj Schengenskega območja.

To sigurno ni edini tak primer, se mi pa ob tem pojavlja vprašanje, kako naj potem še kdo vazme v avto štoparja, ali kako naj taksisti sploh še opravljajo svoje delo, saj ne moreš vedeti, ali si v avto vzel “prebežnika”, ki je prišel nezakonito v Schengensko območje ali turista, ki je prišel zakonito čez mejni prehod? Kaj konkretno bi moral v takem primeru storiti? Zahtevati osebne dokumente in potni list? Ali je za sum, da gre za prebežnika dovolj že to, da nam nekdo izgleda, kot da je prišel iz Bližnjega vzhoda ali Azije? Ali ni to potem rasizem, saj tako izgledajoi številni turisti, ki so prišli sem povsem zakonito.

Zame to ni problem “tihotapljenja prebežnikov”, ampak v prvi vrsti problem (NE) varovanja zunanje meje Schengensko območja, ki se očitno ne varuje tako, kot bi se morala! Ko enkrat nekdo že pride v Schengensko območje, lahko potem naprej potuje brez težav, saj kontrol na mejah večinoma ni nikjer več. “Tihotapljenje prebežnikov” bi bilo, če nekoga pripelješ iz Bosne na Hrvaško mimo mejnih kontrol. To, kar počnejo sedaj pa samo še spodbuja rasno nestrpnost in predsodke pri ljudeh. Očitno je glavni kriterij za “prebežnika” njegov izgled, ker ni videti tako, kot mi. Samo nezakonito lahko vstopi na Hrvaško tudi državljan BiH, ki pa izgleda podobno kot mi. V tem primeru si niti z videzom ne moreš pomagati, pa ga lahko pobereš na Bledu kot štoparja in odložiš v Ljubljani. Kakšna je pa za to primerna zaporna kazen? 20 mesecev? Še več?

Ob tem se pa jaz sprašujem, zakaj se kazensko ne preganja zaposlenih na Slovenskih železnicah, saj so sigurno prepeljali že zelo veliko “prebežnikov” od tu v Italijo in jaz nisem opazil, da bi sprevodniki opravljali kakšnekoli poizvedbe, ali gre slučajno za “tihotapjenje prebežnikov” na vlakih Slovenskih železnic. Pokažejo karto, kot vsi ostali potniki in potujejo naprej v Italijo, čeprav izgledajo recimo temu sumljivo in bi lahko bili “prebežniki”. Ampak to je spet rasizem, saj vsak, ki po naše izgleda sumljivo, ni nujno že takoj prebežnik.

Ali lahko potem ta država vsaj izda neko zloženko ali letak, kjer bo jasno napisano, kako lahko državljani prepoznamo te “prebežnike” ter kako se naj v takem primeru obnašamo. Tako, kot to deluje sedaj, samo poglablja rasno nestrpnost in netolerantnost do ljudi, ki izgledajo drugače kot mi.

In tega si mi kot turistična država po mojem mnenju ne bi smeli privoščiti!

5 glasov

33 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D dronyx 26 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji