Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vnos podatkov v Zvem, soglasje za vnos

348 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Čeprav je bilo že nekaj predlogov na to temo in je ministrstvo vztrajno odgovarjalo isto, bi sedaj v 2024 poskusila ponovno. Odkar hodim na več pregledov in laboratorijskih preiskav opažam,da je urejenost zdravstvenega sistema katastrofalna. Institucije, ki so vse krite iz javnega proračuna, med seboj ne komunicirajo, čeprav so pregledi kriti preko osnovnega zdr.zavarovanja. Zavod za transfuzijsko medicino in zelezniski zd sta le dve izmed institucij, ki opravljata izvide, a jih ne nalagajo v zvem. Tako je treba osebno prevzeti izvide. Izvid za krvno skupino se ne naloži na zvem, čeprav je to en bistvenih podatkov pri kakršni koli zdravstveni obravnavi. Izvid krvi, urina se prav tako ne naloži na zvem. Leta 2024 moraš sam pobirati tiskane izvide,prositi za njih, da jih sploh dobiš, namesto, da bi uvedli sistem privolitvi pri vsakem od teh pregledov. Enako velja tudi za obravnavo pri privat zdravnikih. Pripravil bi se obrazec,skladen z gdpr zakonodajo,kjer bi pacient za vsak tovrsten pregled podal izjavo ali se strinja ali ne, da se izvid vključi v zvem. In če pacient pristane, se ga naloži v zvem, da lahko imaš vse na enem mestu. Enako bi bil obrazec tudi za vse privatne institucije, če bi želeli pridobiti vpogled v tvoj zvem. Spet obrazec in pacient podpiše soglasje,da tudi če gre v privatne institucije, tam dobijo vpogled v vse. Gre za naše podatke, a nam jih ne pustite dostopati. Dodatno mi ni jasno, zakaj se v Zvem ne naloži podatke o cepljenju. Vsaj za otroke, ki to sedaj dobivajo in bi se lahko sproti vneslo, če je že za nas "stare" to sedaj časovno zamudno in bi povzročili dodatne stroške. Ampak kot so lahko covid cepiva vključili v Zvem, ne razumem zakaj za otroke ne vključijo, ko se cepijo za rdečke, oslovski kašelj, tetanus,druge obvezne ali tudi dodatne hpv, gripa, itd. Namesto, da še naprej živimo v kameni dobi in se pretvarjamo, da ni računalnikov ter upamo, da ne bo en požar uničil cele sobe zdr.kartotek.

46 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR H hajak 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 9. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

zVem je portal za paciente in mobilna aplikacija, ki prikazuje podatke pacienta iz več zbirk eZdravja – največ iz Centralnega registra podatkov o pacientih (CRPP). Vsak izvajalec zdravstvene dejavnosti je dolžan in obvezan izvide obravnav posredovati v CRPP, kjer jih potem preko informacijskih rešitev vidijo zdravniki oziroma drugi zdravstveni delavci in pacient.

Glede na to za posredovanje izvidov v CRPP ni potrebno soglasje pacienta, velja celo, da pacient posredovanja izvidov v CRPP ne more prepovedati. (mnenje informacijskega pooblaščenca o tem najdete na: https://www.ip-rs.si/mnenja-zvop-2/prepoved-posredovanja-podatkov-v-crpp-1718173025). Obveza velja tudi za posredovanje podatkov o cepljenjih, ki se poleg CRPP prenašajo tudi v Register cepljenih oseb v upravljanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z ZZZS in NIJZ v preteklosti izvajalce na njihovo obvezo večkrat opozarjalo, v letu 2024 pa izvaja aktivnosti, s katerimi na to obvezo izvajalce tudi ciljano opozarja, zaenkrat se je osredotočilo na izvajalce, kjer je že iz količine posredovanih podatkov razvidno, da bi število dokumentov, ki jih posredujejo v CRPP, moralo biti večje.

V letu 2025 pa bo ZZZS za prvi sklop storitev kot novo kontrolo pri obračunu na nivoju storitve uvedel preverbo, ali je izvajalec posredoval obvezne podatke v CRPP. Če izvajalec tega ni storil, bo plačilo storitve zadržano do posredovanja podatkov. Na ta način bo postopoma (z več sklopi storitev) posredovanje podatkov v CRPP (in njegova vidnost na zVem) zagotovljena pri vsaki storitvi, kjer se da določiti, kateri dokumenti/podatki naj bodo pri storitvi zabeleženi.

Do uvedbe te sistemske rešitve lahko posamezen pacient izvajalca sproti opozori na to, da izvida nima v CRPP (oz. da ga želi v CRPP). Če izvajalec svoje obveze kljub temu ne izpolni, je za nadzor nad neizpolnjevanjem obveze pristojen Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, ki na podlagi prijave (gp.zirsping@govpong.si) lahko začne postopek.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 16. 7. 2024 | 10:41:17

Vnos podatkov v Zvem, soglasje za vnos

Čeprav je bilo že nekaj predlogov na to temo in je ministrstvo vztrajno odgovarjalo isto, bi sedaj v 2024 poskusila ponovno. Od kar hodim na več pregledov in laboratorijskih preiskav opažam,da je urejenost zdravstvenega sistema katastrofalna. Institucije, ki so vse krite iz javnega proračuna, med seboj ne komunicirajo, čeprav so pregledi kriti preko osnovnega zdr.zavarovanja. Zavod za transfuzijsko medicino in zelezniski zd sta le dve izmed institucij, ki opravljata izvide, a jih ne nalagajo v zvem. Tako je treba osebno prevzeti izvide. Izvid za krvno skupino se ne naloži na zvem, čeprav je to en bistvenih podatkov pri kakršni koli zdravstveni obravnavi. Izvid krvi, urina se prav tako ne naloži na zvem. Leta 2024 moraš sam pobirati tiskane izvide,prositi za njih, da jih sploh dobiš, namesto, da bi uvedli sistem privolitvi pri vsakem od teh pregledov. Enako velja tudi za obravnavo pri privat zdravnikih. Pripravil bi se obrazec,skladen z gdpr zakonodajo,kjer bi pacient za vsak tovrsten pregled podal izjavo ali se strinja ali ne, da se izvid vključi v zvem. In če pacient pristane, se ga naloži v zvem, da lahko imaš vse na enem mestu. Enako bi bil obrazec tudi za vse privatne institucije, če bi želeli pridobiti vpogled v tvoj zvem. Spet obrazec in pacient podpiše soglasje,da tudi če gre v privatne institucije, tam dobijo vpogled v vse. Gre za naše podatke, a nam jih ne pustite dostopati. Dodatno mi ni jasno, zakaj se v Zvem ne naloži podatke o cepljenju. Vsaj za otroke, ki to sedaj dobivajo in bi se lahko sproti vneslo, če je že za nas "stare" to sedaj časovno zamudno in bi povzročili dodatne stroške. Ampak kot so lahko covid cepiva vključili v Zvem, ne razumem zakaj za otroke ne vključijo, ko se cepijo za rdečke, oslovski kašelj, tetanus,druge obvezne ali tudi dodatne hpv, gripa, itd. Namesto, da še naprej živimo v kameni dobi in se pretvarjamo, da ni računalnikov ter upamo, da ne bo en požar uničil cele sobe zdr.kartotek.

Komentarji