Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v razpravi

Uvrstitev naložbe v Telekom Slovenije, d.d. med strateške naložbe

34 OGLEDOV 1 KOMENTAR

V DZ je bil nedavno (10. 7. 2024) sprejet predlog odloka o strategiji upravljanja naložb države [1], ki med drugim določa, da se naložbo v Telekomu Slovenije, d.d. odslej kategorizira, kot pomembno naložbo. Telekom Slovenije, d.d. je bil doslej uvrščen med portfeljske naložbe.

V predlogu odloka o strategiji upravljanja naložb države [1] je pomembna kapitalska naložba opredeljena kot naložba, v kateri želi Republika Slovenija ohraniti ključne razvojne dejavnike v državi, SDH pa lahko razpolaga s pomembnimi naložbami največ do minimalnega deleža 25 % in en glas.

Glede na to, da je skupni državni lastniški delež naložbe v Telekomu Slovenije, d.d. že sedaj 72,39 %, bi bil smiselen premislek v smeri uvrstitve Telekoma Slovenije, d.d. med strateške naložbe.

Strateške naložbe so v predlogu odloka opredeljene kot naložbe, s katerimi Republika Slovenija poleg gospodarskih dosega tudi strateške cilje. Strateški cilji so cilji, povezani z upravljanjem državne infrastrukture, cilji povezani z opravljanjem javnih služb, varnostni cilji, razvojni cilji in drugi cilji pri katerih se upoštevajo pomembni družbeni interesi. Minimalni delež v strateških kapitalskih naložbah je 50 % in en glas.

Telekom Slovenije, d.d. je lastnik ključne telekomunikacijske infrastrukture po Sloveniji, preko katere ponuja telekomunikacijske storitve končnim uporabnikom, podjetjem, ter drugim operaterjem (preko WCA/BRO [2]). Na prvi pogled drugi operaterji (recimo T-2) tudi pokrivajo znaten delež Republike Slovenije z lastno infrastrukturo, vendar v resnici pogosto uporabljajo infrastrukturo Telekoma Slovenije v različnih oblikah [3].

Telekom Slovenije, d.d. je prav tako lastnik podjetja GVO, d.o.o., ki gradi in vzdržuje bakrena in optična omrežja.

Družbo Telekom Slovenije, d.d. bi lahko opisali kot naravni monopol, saj je izgradnja telekomunikacijske infrastrukture izredno zahteven in drag postopek, ki traja več desetletij, podvajanje te infrastrukture pa v kontekstu trga pogosto ni ekonomsko upravičeno [4].

Državna infrastruktura na področju telekomunikacij je pomemben del izvajanja suverenosti v državi in mora kot taka ostati v večinskem deležu države (tudi zaradi tveganj na področju kibernetske varnosti).

Predlagam, da se naložbo v Telekom Slovenije, d.d. čim prej oz. v naslednji obravnavi odloka o strategiji upravljanja naložb države uvrsti med strateške naložbe in se s tem zagotovi minimalni delež naložbe v Telekomu Slovenije, d.d. v višini 50 % in en glas.

Literatura

[1] imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.nsf/ImisnetAgent

[2] www.telekom.si/veleprodaja/domaca-veleprodaja/vzorcne-ponudbe/wca-osrednji-dostop-na-fiksni-lokaciji

[3] www.blog.uporabnastran.si/2013/12/10/t-2-sedaj-svojo-ponudbo-po-celi-sloveniji-saj-presli-na-sirokopasovni-dostop-z-bitnim-tokom-bro/

[4] www.ecnmy.org/learn/your-government/budgets/natural-monopolies/

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L Luka_ 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji