Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v razpravi

Brezplačen dostop do vode iz pipe v gostinskih obratih, in nujno v zdraviliščih

277 OGLEDOV 23 KOMENTARJEV

Ste tudi vi ob kosilu, večerji v restavraciji naročili kozarec vode iz pipe, vaša prošnja pa je bila zavrnjena? Razlog: v svoji ponudbi imajo le ustekleničeno vodo! Še več, celo potrošniki, ki so napoteni v zdravilišče sporočajo, da so vodo iz pipe dobili le, če so jemali zdravila. To se mora spremeniti. Zakaj? Slovenci imamo srečo, da lahko pijemo kakovostno vodo iz pipe. Pitje vode iz pipe je priročna, zdrava in trajnostna odločitev. Dostop do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih je treba zakonsko urediti.

Pozivam/-o vlado, da z ustreznim predpisom čim prej uredi brezplačen dostop do vode iz pipe v goatinskih obratih, in nujno v zdraviliščih. Torej ne zgolj s certifikati in lastnimi zavezami, ampak z zakonom.

Pozitivnih zgledov je veliko. Francija je z okoljskim zakonom naložola gostinskim lokalom, da morajo na meniju ali drugem vidnem prostoru označiti, da potrošniki lahko zahtevajo brezplačno pitno vodo. Velika Britanija in Kanada (včasih tudi le v delih države) pa sta z zakonom predpisali, da morajo podjetja z dovoljenjem za prodajo alkohola zagotoviti tudi brezplačno vodo iz pipe. Poskrbimo skupaj za zdravo in trajnostno prihodnost.

Če se tudi vi strinjate s predlogom, oddajte svoj glas podpore. Hvala za vašo podporo.

GLASUJ ZA

28 glasov

GLASUJ PROTI

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 152 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji