Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Podjemna pogodba - upoštevanje pri delovni dobi

223 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Vlado pozivam in ji predlagam, da se v državni zbor uvrsti predlog za spremembo podlage/ zakona pri podjemni pogodbi.

S podjemno pogodbo se podjemnik zavezuje opraviti določen posel, kot je izdelava ali popravilo kakšne stvari, kakšno telesno ali umsko delo ipd., naročnik pa zavezuje, da mu bo za to plačal.

Nekateri delavci na mesec s podjemnimi pogodbami močno presegajo 40 ur (ki se nanašajo na delovne (redne pogodbe) in obenem tudi dobivajo izkušnje, so za to plačani.

So primeri, ko delodajalec več kot leto dni drži zaposlenega na podjemni pogodbi z besedami, stavki, da ga bo redno zaposlil, a od tega ni ničesar.

Pri podjemnih pogodbah je slaba stran tudi to, da je delodajalec lahko takšen, da zaposlenemu ne plačuje ničesar (zdrav. zavarovanje, poškodbe, bolezni in ostalih zadev, ki se pritičejo delovni pogodbi.

Še slabše je, če je zaposleni obenem še sam sebi primoran plačevati zdravstveno zavarovanje in mesečne položnice, ki gredo iz meseca v mesec višje po zneskih in zaradi tega se dogaja, da si s še eno službo bolj škoduje na zdravju (psihofizičnem).

Naj se v tej smeri za podjemne pogodbe spremeni vsaj to, da se štejejo v delovno- pokojninsko dobo. ( od dne, ko je bila podpisana podjemna pogodba do prenehanja). Upoštevajte, da smo državljani RS vsi med seboj enaki in enakopravni.

GLASUJ ZA

14 glasov

GLASUJ PROTI

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Ana1726 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji