Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Sprememba rokov v dohodninskih postopkih

115 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Trenuten sistem po katerem FURS izdaja dohodninske odločbe je ne samo zastarel ampak tudi diskriminatoren do vseh, ki uveljavljamo vzdrževane družinske člane. Vsi ki jih, smo za FURS drugorazredni prebivalci, ki si ne zaslužimo normalne obravnave v smiselnem času, saj se naše odločbe VEDNO izdajajo v drugem paketu, se pravi šele konec meseca maja. Večina prejme vračilo, ki pa se ob morebitni napaki (v mojem primeru se je to FURSu letos 'zgodilo' že tretjič) zaradi ugovora izvede v najboljšem primeru avgusta realno pa šele v septembru. Zavezanci dobijo sredstva brez obresti in to kljub temu, da je dejanski dolg države bil znan že 31.12. preteklo leto. Menim, da bi morale od takrat teči zamudne obresti saj zavezanci niso krivi, če FURS ob vsej tehnologiji potrebuje 9 mesecev, da vrne preplačila.

Takšni roki so upoštevajoč dejstvo, da ima FURS za rezidente z dohodki samo v SLO vse podatke na voljo najkasneje 31.12. preteklo leto, nesmiselni in nedopustni. Roki so namreč stari 20+ let, ko se je večina odločb oddajala papirno in je dejansko bilo ogromno dela danes pa se praktično vsi podatki zbirajo samodejno in obdelujejo računalniško.

Glede na to, da je za samo pravilnost informativnega izračuna VEDNO odgovoren zgolj PREJEMNIK je smiselno, da se slednji izda takoj, ko je to mogoče s podatki, ki so pač takrat na voljo. Prejemnik pa tako kot do sedaj, v primeru neustreznosti, poda ugovor. Predlagam torej sledeče spremembe zakonodaje oziroma rokov za obravnavo dohodnine:

-med 1.12 in 31.12. v tekočem letu morajo zavezanci oddati vlogo za vzdrževane družinske člane in vse ostale potrebne dokumente, ki jih FURS ne more pridobiti sam

-do 31.1. naslednje leto FURS VSEM izda informativni izračun na podlagi razpoložljivih podatkov na dan 31.12. preteklega leta

-upravičenec ima 30 dni da poda ugovor ali v istem roku izvede morebitno doplačilo.

-FURS vsem, ki niso podali ugovora najkasneje do 15.3. vrne vsa morebitna preplačila

-prejete ugovore FURS obdela in izda nove odločbe najkasneje do 30.4. in izvede morebitna vračila najkasneje do 31.5. V istem roku morajo zavezanci, ki so podali ugovor tudi plačati dolg.

Tak režim je danes v času digitalizacije in praktično FURSu100% razpoložljivih informacij, absolutno možen in nujen. Tisti, ki imajo kakšne druge prihodke, ki jih FURS ne bi sam zabeležil le te podajo v pritožbenem roku v sklopu ugovora.

GLASUJ ZA

24 glasov

GLASUJ PROTI

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Slovenec 365 22 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji