Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog za ukinitev izbranega zdravnika pediatra za osebe starejše od 20 let

132 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

V Sloveniji je trenutno 53.000 odraslih še vedno opredeljenih pri pediatrih. To stanje je nesprejemljivo, saj naši otroci zaradi tega težko dobijo pediatra, ki ga nujno potrebujejo.

Predlagam naslednje ukrepe za rešitev te problematike:

1. Ukinitev izbranega zdravnika pediatra za vse osebe starejše od 20 let:

Odrasli, starejši od 20 let, morajo preiti k splošnim zdravnikom, da se sprostijo kapacitete pediatrov za otroke.

2. Prehodno obdobje:

Vzpostaviti prehodno obdobje šestih mesecev, v katerem se bodo odrasli pacienti postopoma premestili k splošnim zdravnikom. To bo omogočilo nemoten prehod in prilagoditev sistema.

3. Povečanje dostopnosti pediatrov za otroke:

Sprostitev mest pri pediatrih bo omogočila, da bodo otroci imeli lažji dostop do potrebne zdravstvene oskrbe, kar je ključno za njihovo zdravje in razvoj.

28 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 99 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 7. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Zavedamo se, da se v Sloveniji spopadamo z izzivom, da pri pediatrih ostajajo opredeljene tudi odrasle osebe, predvsem zaradi težje dostopnosti do zdravnikov, specialistov družinske medicine.

Prav zato smo na Ministrstvu za zdravje prioritetno začeli urejati področje družinske medicine z ukrepi, za katere smo prepričani, da bodo privedli do razbremenitve ambulant družinske medicine, s tem pa tudi do lažjega prehoda opredeljevanja pacientov od pediatra k specialistu družinske medicine.

Tako smo v Usmeritvah zdravstvene politike za leti 2024 in 2025 predlagali kar nekaj ukrepov s področja družinske medicine, med drugim okrepitev tima v družinski medicini (1 namesto 0,5 diplomirane medicinske sestre), kjer diplomirana medicinska sestra 100 % svojega delovnega časa dela z ostalimi člani tima družinske medicine ter določitev seznama kompetenc diplomirane medicinske sestre s strani stroke, s ciljem zagotavljanja kakovostne, timske zdravstvene obravnave pacienta. Prav tako je predvidena ustanovitev učnih ambulant, v okviru katerih bodo tudi specializanti že lahko opredeljevali paciente, ob tem pa bodo imeli podporo svojega tima, kar bo omogočalo kakovostno obravnavo in dobro podporo delu specializantom medicine dela.

Poleg zgoraj omenjenih vsebinskih ukrepov načrtujemo tudi administrativne razbremenitve, povezane z digitalizacijo poslovanja, tu pa so tudi ukrepi za lažji prehod zdravstvenih delavcev iz tujine na trg dela v Sloveniji. Prepričani smo, da bomo z že sprejetimi in načrtovanimi ukrepi lahko razbremenili time družinske medicine in s tem razbremenili tudi specialiste pediatrije.

Seveda pa poleg omenjenih ukrepov povečujemo tudi razpis specializacij s področja pediatrije. Tako je bilo na lanskem jesenskem razpisu specializacij zdravnikov za specializacijo iz pediatrije razpisanih 23 mest. Skupaj je bilo v letu 2023 tako razpisanih kar 47 mest za specializacijo iz pediatrije, kar je več kot zadnja leta.

Podprli smo tudi nov študijski program Medicina na Univerzi na Primorskem, s čimer bomo dolgoročno povečali število zdravnikov.

Iz podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (Seznam aktivnih zdravnikov v splošnih ambulantah, otroških in šolskih dispanzerjih) z dne 24. 1. 2024 je sicer razvidno, da v Sloveniji deluje 234,22 timov pediatrije, ki jih izvaja 345 ambulant. Od teh 345 ambulant jih 99 ne dosega 1.895 glavarinskih količnikov na tim, kar pomeni, da še opredeljujejo paciente. Glede na navedene podatke trenutno torej še ni kroničnega pomanjkanja pediatrov, poleg tega je to specializacija, ki je pri mladih zdravnikih še vedno zaželena, tako da je večina razpisanih mest na razpisih specializacij praviloma zasedena.

Komentarji