Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Predlog za ukinitev diskriminatorne obravnave slovenskih pacientov v javnih bolnišnicah

21 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Trenutno imajo tuji pacienti v slovenskih javnih bolnišnicah možnost koristiti samoplačniške storitve brez čakalnih vrst, medtem ko slovenski pacienti te možnosti nimajo. To je diskriminatorno in nepravično, saj postavlja domače paciente v slabši položaj.

Poleg tega slovenski pacienti v primeru predolgih čakalnih vrst lahko odidejo na zdravljenje v tujino, kjer jim zavarovalnica krije stroške, medtem ko v Sloveniji te možnosti nimajo. Ne morejo izkoristiti opcij, ki so na voljo tujcem v javnih bolnišnicah, niti ne morejo iti k zasebnikom v Sloveniji pod enakimi pogoji.

Predlagam naslednje spremembe za odpravo te diskriminacije:

1. Enaka obravnava za vse paciente:

Vsem pacientom, ne glede na državljanstvo, naj bo omogočeno, da izberejo samoplačniške storitve v primeru predolgih čakalnih dob. Slovenski pacienti ne smejo biti diskriminirani na podlagi svojega državljanstva.

2. Jasna in enotna pravila za samoplačniške storitve:

Uvesti je potrebno enotna in pregledna pravila, ki bodo veljala tako za domače kot za tuje paciente pri dostopu do samoplačniških storitev. Ta pravila morajo biti javno dostopna in enotno uporabljena.

3. Možnost koriščenja domačih zasebnih storitev z zavarovanjem:

Omogočiti slovenskim pacientom, da lahko v primeru predolgih čakalnih vrst izkoristijo storitve zasebnikov v Sloveniji, kjer jim stroške krije zavarovalnica, enako kot pri zdravljenju v tujini.

AVTOR S Sončni Avatar 99 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Na del predloga je bil podoben predlog že obravnavan in ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/15930

Komentarji