Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Predlog za optimizacijo upravljanja nepremičnin v državni upravi

50 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

V luči iskanja večje učinkovitosti in ekonomičnosti državnih organov predlagam preudarno prestrukturiranje lokacij delovanja naših ministrstev. Trenutno so pisarne ministrstev razpršene na mnoge lokacije po Ljubljani, kar povzroča številne nevšečnosti: od težav s koordinacijo in vzdrževanjem, do izgube časa zaposlenih zaradi potrebnih prevozov med lokacijami. Na primer, Ministrstvo za zdravje upravlja pisarne na devetih različnih lokacijah v Ljubljani, kar znatno otežuje dnevno delo in koordinacijo med oddelki.

Glavni predlogi:

1. Centralizacija delovanja ministrstev: Z uvedbo enotne poslovne stavbe, na primer v stavbi kot je Kristalna palača, bi vsa ministrstva združili pod eno streho. To bi omogočilo boljšo koordinacijo med oddelki, zmanjšalo čas in stroške potovanj zaposlenih ter izboljšalo splošne delovne pogoje.

2. Decentralizacija na ravni države: Hkrati predlagam, da se razmisli o razdelitvi nekaterih organov po večjih občinah, kar bi zmanjšalo dolge dnevne migracije zaposlenih in prispevalo k decentralizaciji državnih služb. Primer dobre prakse je ministrstvo, ki je svoje pisarne uspešno odprlo v Mariboru, s čimer se je zmanjšal čas potovanj za številne zaposlene.

3. Ustanovitev posebnega podjetja za upravljanje nepremičnin: Za učinkovito upravljanje teh sprememb bi bilo smotrno ustanoviti državno podjetje, ki bi se ukvarjalo z načrtovanjem, vzdrževanjem in ekonomičnostjo nepremičnin ministrstev. Ta enota bi skrbela za optimalno izrabo in vzdrževanje državnih nepremičnin, obenem pa bi lahko nadzirala proces prodaje nepotrebnih nepremičnin, ki so trenutno razpršene po dragocenih lokacijah.

Verjamem, da bi takšna prenova ne le povečala učinkovitost dela, temveč bi prinesla tudi znatne dolgoročne prihranke in izboljšala delovno okolje za naše javne uslužbence.

AVTOR S Sončni Avatar 99 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/16187

Komentarji