Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Delodajalci ne smejo imeti izključno računov TRR v tujini

731 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Pozdravljeni!

Nujno bi rabila izplačilo plače od mojega bivšega delodajalca (slovensko priznano podjetje).

Že več let se borim s sodišči, zmagala sem, plače pa ne bom prejela, ker ima podjetje račun v tujini (EU). Evropski nalog za izvršbo ne pride v poštev, ker gre za sodno odločbo in je potreben sodni postopek za priznanje sodbe (sprožiti v Belgiji). Zamrznitev sredstev ne pride v poštev, ker je izjemno kompliciran obrazec s 15 koraki za izpolniti na spletu in se iz njega ne znajdem, pomoč pa je predraga. In da sem prišla do nove slepe ulice, sem vložila ogromno lastnih sredstev.

V kolikor bi imel delodajalec še vedno račun v Sloveniji, bi zlahka vložila izvršbo na podlagi izvršilnega naslova in prejela dolgovani denar. Tako pa se bo plačilu izognil.

Mislim, da ko gre za delovno razmerje, interes delavca do preživetja odtehta pravico podjetja, da kjerkoli v EU shranjuje svoja sredstva.

Zato je potrebno delavce zavarovati pred takšnimi zlorabami. Delodajalec je dobro vedel, kaj dela, ko je sredstva prenesel iz SLO v EU.

110 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Samantha K 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 6. 2024

Odziv Ministrstva za finance

Opravljanje plačilnih storitev ureja Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (Uradni list RS, št. 7/18, 9/18 – popr. in 102/20), ki podrobneje ureja pogoje za opravljanje plačilnih storitev v Republiki Sloveniji, ter pravice in obveznosti uporabnikov in ponudnikov plačilnih storitev v zvezi z opravljanjem plačilnih storitev, ne predpisuje pa obveznosti, da poslovni subjekti poslujejo preko TRR v Republiki Sloveniji, saj bi bilo to v nasprotju s predpisi Evropske unije.

Za vzpostavitve enotnega območja plačil v evrih je bila v okviru Evropske unije sprejeta Uredba (EU) št. 260/2012 o uvajanju tehničnih in poslovnih zahtev za kreditne prenose in direktne bremenitve v eurih (UL L št. 94/12 z dne 30. 3. 2012), ki v 9. členu določa, da plačnik, ki želi izvršiti kreditni prenos prejemniku plačila, ki ima odprt plačilni račun v Evropski uniji, ne sme navesti države članice EU, v kateri naj bi se ta plačilni račun nahajal. V skladu z omenjeno določbo je torej prepovedano, da plačnik pogojuje v kateri državi članici EU mora imeti prejemnik plačila odprt plačilni račun, da bo izvršil plačilo, če je plačilo izvedeno v evrih. Enaka prepoved velja tudi za prejemnika plačila, ki ne sme pogojevati v kateri državi članici EU mora imeti plačnik račun s katerega bo izvršeno plačilo. Glede na to je prepovedano pravne in fizične osebe omejevati pri njihovi odločitvi, v kateri državi članici EU bodo imele odprt plačilni račun in preko njega opravljale plačila. Zato bi bila ureditev, ki bi od delodajalcev zahtevala odprtje TRR v Republiki Sloveniji v nasprotju z navedeno uredbo.

Pojasnjujemo tudi, da Zakon o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 32/12, 94/12, 101/13 – ZDavNepr, 111/13, 22/14 – odl. US, 25/14 – ZFU, 40/14 – ZIN-B, 90/14, 91/15, 63/16, 69/17, 13/18 – ZJF-H, 36/19, 66/19, 145/20 – odl. US, 203/20 – ZIUPOPDVE, 39/22 – ZFU-A, 52/22 – odl. US, 87/22 – odl. US, 163/22, 109/23 – odl. US in 131/23 – ZORZFS; v nadaljnjem besedilu: ZDavP-2) v zvezi z obveznostjo odprtja transakcijskega računa v tretjem odstavku 37. člena določa, da morajo imeti vse osebe, ki so za davčne namene dolžne voditi poslovne knjige in evidence v skladu z 31. členom ZDavP-2, pri ponudniku plačilnih storitev odprt transakcijski račun, pri tem pa ni pomembno, ali je transakcijski račun odprt pri ponudniku plačilnih storitev v Republiki Sloveniji ali v tujini, saj ZDavP-2 ne določa obveznosti nakazovanja prejemkov na transakcijske račune, odprte v Republiki Sloveniji. Ob tem dodajamo, da mora poslovni subjekt v skladu z 52. in 53. členom Zakona o finančni upravi (Uradni list RS, št. 25/14, 39/22 in 14/23) davčnemu organu sporočiti podatek o transakcijskem računu v tujini, v nasprotnem primeru se kaznuje z globo.

Glede na predhodna pojasnila predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji