Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Predlog za spodbujanje uporabe domačih proizvodov in storitev pri državnih pomočeh in nabavah s poudarkom na humanitarni podpori

151 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Slovenija stoji pred ključnimi izzivi, kako učinkovito uporabiti omejena sredstva in obenem spodbuditi rast domačega gospodarstva. Nedavni primeri, ko je država za mednarodno pomoč, kot je nabava streliva za Ukrajino, uporabila sredstva, pridobljena z zadolževanjem v tujini, kažejo na potrebo po novem pristopu. Takšno ravnanje ne samo da odvaja sredstva slovenskih davkoplačevalcev v tuja gospodarstva, temveč tudi povečuje zunanji dolg Slovenije, ne da bi to neposredno koristilo domačemu gospodarstvu.

Ustaviti je potrebno zapravljanje sredstev slovenskih davkoplačevalcev za tuje dobrine in storitve, ki ne prispevajo k neposredni krepitvi slovenskega gospodarstva.

Usmeriti državne nabave in pomoči v uporabo in razvoj domačih proizvodov in storitev, da se spodbuja lokalno proizvodnjo in zaposlovanje.

Zmanjšati zunanje zadolževanje in s tem povezane dolgoročne finančne obveznosti Slovenije.

Ukrepi:

1. Preusmeritev državnih nabav

Slovenija naj odločno preusmerja svojo politiko državnih nabav tako, da prednostno obravnava domače proizvode in storitve, še posebej v ključnih sektorjih, kot so obramba, zdravstvo in civilna zaščita. To vključuje prekinitev prakse nabave dobrin, kot je strelivo, v tujini, kadar je to mogoče nadomestiti z dobrinami in storitvami domače proizvodnje.

2 Omejevanje zunanje zadolžitve

Slovenija naj omejuje prakso zunanje zadolžitve za financiranje nabav, ki koristijo tujim gospodarstvom. Namesto tega se zagotavljanje sredstev za mednarodno pomoč usmerja v proizvode in storitve, ki jih lahko Slovenija ponudi neposredno, kot so nova reševalna vozila, zdravila in hrana, s čimer se podpira humanitarni vidik mednarodnih konfliktov in kriz.

3 Aktivna podpora domači proizvodnji

Slovenija aktivno spodbuja in podpira domačo proizvodnjo ključnih dobrin in storitev z davčnimi olajšavami, subvencijami in drugimi finančnimi spodbudami za podjetja, ki delujejo v strateških sektorjih.

4 Transparentnost in odgovornost

Vzpostavitev strogih mehanizmov za zagotavljanje transparentnosti in odgovornosti pri vseh državnih nabavah, s poudarkom na sledenju izvora uporabljenih sredstev in njihovem vplivu na slovensko gospodarstvo.

Slovenija naj se zaveže k odločni preusmeritvi svojih praks v korist domačega gospodarstva, zmanjšanju zunanje odvisnosti in zagotavljanju, da sredstva slovenskih davkoplačevalcev neposredno prispevajo k rasti in razvoju Slovenije. Ta strategija ne samo da krepi lokalno gospodarstvo, ampak tudi izkazuje Slovenijo kot odgovorno članico mednarodne skupnosti, ki svojo podporo usmerja na etičen in učinkovit način.

17 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji