Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Davek na pse

243 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Namesto davka na lastništvo psa naj se uvedejo strožje in višje kazni za lastnike oziroma sprehajalce psov, kateri ne počistijo za psom, ali jih nimajo na ustreznem povodcu. Prav tako naj se kaznuje lastnike psov kateri jih mučijo, da so na ketni, na soncu ali na mrazu in to brez vode in brez dovolj pravilne hrane.

27 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Muhamadali 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 5. 2024

Odziv Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Skrb za varno okolje je izvirna pristojnost lokalnih skupnosti. Občine v skladu z 21. členom Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/0879/0951/1040/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/1861/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) skrbijo za varstvo zraka, tal, vodnih virov, za varstvo pred hrupom, za zbiranje in odlaganje odpadkov in opravlja druge dejavnosti varstva okolja, zato se obveznost odstranjevanja pasjih iztrebkov z javnih površin ureja z občinskimi odloki. Izvajanje občinskih odlokov nadzira občinska redarska služba.

Zakon o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 38/13 – uradno prečiščeno besedilo, 21/18 – ZNOrg, 92/20, 159/21 in 109/23) v 4. členu predpisuje, da je mučenje živali vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno ali iz malomarnosti, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi njenemu zdravju. Mučenje živali je v kazenskem zakoniku določeno kot kaznivo dejanje.

Predlagatelj predlaga stroge kazni za lastnike, ki ne pobirajo iztrebkov za svojimi ljubljenčki ali jih nimajo na povodcu. Prav tako predlaga kaznovanje lastnikov psov, ki mučijo svoje živali. Problematika glede prvega predloga ni v pristojnosti Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, medtem ko je drugi predlog že ustrezno zakonodajno rešen.

Komentarji