Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog čaka odziv pristojne institucije

Vševanje Praktičnega izobraževanja in Raziskovalnega dela na Terciarni ravni izobraževanja v pokojninsko dobo

3609 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Spoštovani,

Terciarno izobraževanje zajema Višje strokovno in Visoko šolstvo.

Nekateri kurikulumi študijskih programov zajemajo tudi Praktično izobraževanje in raziskovalno delo v realnem delovnem okolju pod vodstvom mentorja v delovni organizaciji.

Praktično izobraževanje v Višjem strokovnem šolstvu opredeljuje 50. Člen ZVSI, v Visokem šolstvu pa 33. Člen ZVis.

Študenti se srečajo s konkretnimi strokovnimi in raziskovalnimi izzivi, ki jih lahko pričakujejo na svoji karierni poti po zaključku študija in hkrati pridobijo prve delovne in/ali raziskovalne izkušnje v svoji profesiji.

Obstoječa zakonska ureditev omenjega področja predvideva sklenitev tripartitne pogodbe med izobraževalno inštitucijo, delovno organizacijo in študentom. Predvidena je dohodek študenta, vendar brez priznavanja pokojninske dobe.

Priznavanje pokojninske dobe je za študente, ki niso v rednem delovnem razmerju, skladno z veljavno zakonodajo, po 18. členu ZPIZ-2, po katerem si lahko prislužijo pokojninsko dobo z delom po drugih pravnih razmerjih, kot so Študentsko delo ter druga občasna in začasna dela (delo po Podjemni in Avtorski pogodbi).

Omenjeno določilo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju izpušča priznavanje pokojninske dobe z delom po Pogodbi o praktičnem izobraževanju v Višjem strokovnem in Visokem šolstvu.

Predlagam dopolnitev 18. člena ZPIZ-2 tako, da se bo delo po Pogodbi o praktičnem izobraževanju in Raziskovalnem delu doda med že obstoječe oblike dela po drugem pravnem razmerju.

Po omenjenem predlogu bi študenti na Praktičnem izobraževanju, poleg delovnih izkušenj in finančnega priliva, pridobili tudi pokojninsko dobo, prisluženo z nabiranjem prvih delovnih in/ali raziskovalnih izkušenj ter kompetenc v svoji stroki.

S spoštovanjem!

76 glasov

17 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matej Kolmanič 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ROK ZA ODGOVOR

Komentarji