Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Plače zdravnikov

366 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, da plače zdravnikov iz FIDES-a, ki stavkajo, znižajo nazaj na čas vlade JJ-a, ko so bili zadovoljni in niso stavkali zaradi plač!

47 glasov

42 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M max 108 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 6. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za zdravje si vseskozi prizadevata za ureditev razmerij v zdravstvu, ki bi bilo v korist tako vseh zaposlenih v zdravstvu kot pacientov, uporabnikov zdravstvenih storitev.

Trenutna Vlada RS je ukrepanje v zdravstvu postavila na sam vrh prednostnih zadolžitev. Zavedamo se, da je zdravstvo večplastni sistem, zato je razumljivo, da so pogledi na reševanje zadev – tudi primernega plačila za opravljanje dela – pogosto zelo različni.

Vlada RS je zaradi stavke sindikata Fides sprejela ukrepe, namenjene zaščiti javnega zdravstvenega sistema in vseh zaposlenih v zdravstvu. S temi ukrepi želi zagotoviti zadostne zmogljivosti za stabilno delovanje zdravstvenega sistema, so pa to le prvi koraki, saj Vlada RS tudi v prihodnje načrtuje sprejetje dodatnih ukrepov in hkrati pripravlja strokovne usmeritve in predloge za dolgoročne strateške poteze, namenjene reševanju izzivov, ki se v zdravstvu obetajo v bližnji prihodnosti.

Vladna pogajalska skupina se s stavkovnim odborom Fidesa sestaja in išče rešitve, ki bi  zagotovile zaključek zdravniške stavke. A ključno je razumeti, da so člani Fidesa del širšega zdravstvenega tima, ki ga sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato mora biti urejanje plač enotno za vse zaposlene v tem timu. Dvig plač samo eni skupini bi namreč v plačni sistem vnesel dodatna nesorazmerja (tudi znotraj same poklicne skupine zdravnikov), kar bi lahko sprožilo stavkovni val.

Vlada RS si z vsemi sindikati vseskozi prizadeva za nadaljevanje pogajanj, saj je prenova sistema plač v javnem sektorju v skupnem interesu tako vladne kot sindikalne pogajalske strani. Temelj prenove plačnega sistema predstavlja predlog Zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, ki predstavlja formalno podlago tudi za oblikovanje stebra v zdravstvu in socialnem varstvu, javnih zavodih s področja obvezne socialne varnosti in javne uslužbence plačne skupine B v teh zavodih.

Poudarjamo, da je proces pogajanj o prenovi sistema plač v javnem sektorju v teku. Namenjen je prenovi plačnega sistema vključno z odpravo ugotovljenih anomalij, seveda v okviru finančne zmožnosti države. Reforma plačnega sistema v javnem sektorju je eden kompleksnejših projektov, ki ga je možno izpeljati le celovito in v dogovoru z vsemi sindikati javnega sektorja.

Vsi vladni ukrepi so usmerjeni v zaščito zdravja ljudi, tudi med stavko Fidesa, ki je sicer legitimna pravica posameznika.

Vlada RS bo naredila vse, da se pogajanja o stavkovnih zahtevah Fidesa čim prej zaključijo in da bi pacienti stavko čim manj občutili.

Komentarji