Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Brezdomci

1189 OGLEDOV 42 KOMENTARJEV

Zadnje čase se ukvarjam z dvema starejšima brezdomcema ( par), ki sta pozimi ležala pri sodišču. Streho zanju iščem že kar nekaj časa, skoraj smo jo dobili, ampak nam jo je najemodajalec v zadnjem trenutku odpovedal. Ampak, ker je ljubezen večja od trpljenja nočeta in ne želita biti vsak posebej v zavetišču. Gre za starejši osebi. Osebno sta zelo prikupna, ker mi vsakič prineseta darilo. Veliko jima pomeni, da samo klepetamo o dnevnih stvareh v parku. Oba imata socialno pomoč in pa pokojnino. Sobo, v znesku 300 eur bi si lahko privoščila. Ampak tega je res zelo malo. Ne rečem, da sta popolna, ker verjetno zaradi celotne situacije tudi kaj spijeta, ampak kdo sem jaz da sodim, zakaj do tega pride. Zelo težko je preživeti eno noč na ulici. Tako sta mi povedala in tega se zavedam.

Vprašanje zakaj nekdo konča kot brezdomec, je lahko več, vključno z nenadno izgubo službe ali razpadom družine, hudo zlorabo substanc ali duševnimi težavami. Zavetišča so polna in nikjer ne sprejemajo parov. Po informacijah, ko govorim z brezdomci po Lj jih je vsaj 1000 na cesti, nekje v vagonih, zapuščenih stavbah itd. Slovenija drvi v napačno smer in ne naredi dovolj za njih, kot država. Posamezniki pa nimamo toliko moči, kaj šele financ, da naredimo konkretne rešitve in se lahko samo bojimo, da bo tega stalno več in da bomo kmalu po najlepših ulicah v Ljubljani doživeli LA ( USA).

Veliko je droge in alkohola s tem pa pride tudi kriminal. In tega ne podpiram. Verjamem pa, da si vsak zasluži, če si le želi boljšo prihodnost.

Moj sin živi in študira na Finskem in tam imajo minimalno brezdomcev. Uspešno so integrirali sistem, obraten kot ga ima večina držav.

Najprej so uredili, da imajo streho nad glavo, ki jo plačujejo, ker je tako lažje naprej reševati socialne in zdravstvene težave posameznikov. Mnenja sem, da je res težje reševati njihove probleme, če so na ulici, saj tako uživajo alkohol in droge še bolj, ker nimajo nič drugega za početi, kot to da si krajšajo čas na tak način.

Država ima veliko zapuščenih objektov in z malo vloženega denarja, ki ga tako ali tako plačujemo davkoplačevalci, bi lahko obnovila te stavbe v varovana stanovanja, kjer bodo lahko tudi pari. Najbolje nekje na obrobju. Seveda, bi potrebovali tudi dober program, ki bi se ga vsak od brezdomcev moral držati. Javna dela ali pa javna kuhinja. Tako, bi se tudi sami počutili pomembne in vrnili bi jih dostojanstvo. Nekaj v tem pomenu. In veliko pogovora.

Lepo prosim podprite moj predlog, da država bolj načrtno vstopi v načrt reševanja brezdomcev. Nekje po novicah sem zasledila da se bo zaprlo še eno zavetišče. Hvala. Opravičujem se za slovnične napake.

132 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sara Stepanjan 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 4. 2024

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ministrstvo se zaveda naraščanja problema brezdomstva v Sloveniji in s tem povečane potrebe, da se na izzive brezdomnih odgovori celovito in sistematično. V 2024 bo zato ministrstvo v sodelovanju z Inštitutom Republike Slovenije za socialno varstvo pripravilo prvo nacionalno strategijo boja proti brezdomstvu. Predvidevamo, da bo strategija podala definicijo brezdomstva in orisala oblike podpor za različne skupine brezdomnih.

Dodajamo še, da ministrstvo problematiki brezdomcev posebno pozornost posveča v okviru sofinanciranja socialnovarstvenih programov, s katerimi se zagotavlja profesionalna in strokovna obravnava ranljivih skupin oseb. V letu 2023 je ministrstvo na področju brezdomstva sofinanciralo 23 programov in zanje namenilo nekaj več kot 2,2 milijona evrov. Programi na področju brezdomstva vključujejo sprejemališča, dnevne centre in nastanitvene programe (zavetišča za brezdomce, zavetišča s prenočitvenimi kapacitetami odprtega tipa, nastanitvena stanovanjska podpora) kot tudi informacijske in svetovalne programe s terenskim delom. V manjšem obsegu ministrstvo sofinancira tudi programe, namenjene preprečevanju oziroma preventivi na področju brezdomstva.

Številne države, tudi Finska, ki je uspešno uvedla pristop »Najprej stanovanje« (angl. Housing First), kakor ste omenili v dopisu, imajo daljšo tradicijo strateškega pristopa k naslavljanju brezdomstva. Že pred desetletjem je imelo več držav Evropske unije sprejete nacionalne ali regionalne strategije, ki v ospredje postavljajo zmanjševanje uličnega brezdomstva, krajšanje obdobja v začasnih namestitvah za brezdomce, izboljšanje kakovosti storitev, preventivno delovanje in izboljšanje dostopnosti stanovanj.

Pristop »Najprej stanovanje«, ki je zapisan tudi v Resoluciji o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2022–2030, temelji na prepoznavanju pravice do stanovanja in univerzalnosti te pravice, ki mora biti dostopna brez pogojev. Namestitev oziroma relativno varno stanovanje pa je praviloma nujni pogoj, da si posameznik uredi tudi druga življenjska področja in na njih napreduje.

Ministrstvo bo prejeto pobudo o preureditvi praznih objektov, ki so v državni lasti, za reševanje bivanjske problematike brezdomnih in možnosti njene uveljavitve (pregled primernosti prostorov, njihove lokacije in možnost njihove preureditve) dodatno preučilo v okviru priprave nacionalne strategije boja proti brezdomstvu.

Komentarji