Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Ukinitev portala Predlagam vladi

61 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Portal Predlagam vladi je načeloma namenjen temu, da vlada sliši probleme in predloge prebivalcev, jih obravnavala in tiste smiselne tudi realizira. Iz predlogov je očitno, da imajo prebivalci veliko realnih problemov iz katerih nastajajo predlogi.

Iz odgovorov pristojnih pa je videti, da se predvsem išče vedno razlaga zakaj nekaj ne gre, ni potrebno oziroma ni dopustno.

Tako lahko vidimo, da preivalci zaznavajo neustrezno delo kakšnega segmenta javne urave in predlagajo izboljšavo, ki bi res lahko stvari izboljšala, dobijo pa odgovor, da je ok, nepotrebno in podobno, ker je v obstoječih zakonih že ustrezno urejeno. Seveda je vsem jasno (razen očitno pristojnim), da so zakoni eno njihovo izvajanje pa drugo zato takšni predlogi pač ne gredo naprej.

Včasih pa je iz odgovora jasno, da je spisan na hitro in brez pravega poznavanja pravnih podlag. Primer takega predloga je recimo zakonska omejitev, da se državna energija sme prodajati samo v Sloveniji ( s čemer se zagotovi državi ustrezna energijska neodvisnost) pa pristojni podajo odgovor, da to zaradi odprtega trga ni možno/dopustno ter predlog zavrnejo. To seveda ni res, ker princip odprtega trga pomeni, da lahko vsak do njega dostopa ne pa tudi, da mora. Država bi se z lahkoto kot lastnik lahko odločila, da prodaja samo na domačem trgu po ceni, ki je njej ok. Tega ji nič v EU ne prepoveduje saj bi trg bil še vedno bil odprt tudi za vse druge.

Zaradi take obravnave in pavšalnih odgovorov je portal postal sam sebi namen oziroma je njegov namen videz fiktivne demokracije, ki realne demokracije dejansko ni. Tako predstavlja zgolj samo strošek, ki verjetno ni zanemarljiv, zato je smiselno, da v kolikor se ne začne dejansko delat z njim tako, kot je zastavljeno preprosto, ukine.

AVTOR S Slovenec 365 22 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Predlog v zvezi s spremembo delovanja orodja predlagam.vladi.si objavite na oglasni deski predlagam.vladi.si/info/predlagaj-izboljsavo-orodja

Komentarji