Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

BRICS

319 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Predlagam vladi da naredi vse da se Slovenija pridruži BRICS-u. Brez naravnih resursov napredka ni in vse države z naravnimi resursi se združujejo v BRICS. Če hočemo do teh resursov po konkurenčnih cenah potem bo treba nekaj ukreniti.

28 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J johi 42 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 3. 2024

Odziv Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Države članice BRICS so se na vrhu BRICS v Johannesburgu v Južni Afriki leta 2023 dogovorile o vodilnih načelih, standardih, merilih in postopkih za širitev članstva v BRICS. Tako mora nova država članica BRICS med drugim biti država v vzponu ali v razvoju z regionalnimi in strateškimi globalnimi vpliv in ne sme imeti sprejetih sankcij proti članicam BRICS, ki jih ni odobril Varnostni svet Združenih narodov. Imeti mora tudi močan gospodarski položaj in vpliv na regionalni in svetovni ravni ter imeti pomembne trgovinske odnose z obstoječimi državami članicami BRICS.

Slovenija se v razvojnem smislu ne uvršča med države v vzponu ali med države v razvoju z regionalnim in globalnim strateškim vplivom, torej ne izpolnjuje geo-ekonomskih kriterijev članstva. Slovenija je članica EU in Nata, kot članica evrskega in schengenskega območja se uvršča v t.i. jedrno EU.

Komentarji