Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Neenakost med državljani

323 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Vedno še se promovira sončne elektrarne. Ko daš vlogo, dobiš odgovor, da zaradi omrežja ni možno. Lahko pa dobiš, če se odločiš za hranilno baterijo, ki ti vzame skoraj 10 tisočakov. Kdo je nor? Naj mogotci , ki kasirajo za elektriko javno objavijo, kje ni več možna priključitev sončne elekrarne in to javijo tudi na občine. Zakaj je potrebna nepotrebma papirnata vojna, če je jasno, kje ta možnost več ne obstaja.

42 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G grenivka 59 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 7. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Predlog smo analizirali in ugotavljamo, da se nanaša na sistem priklapljanja malih sončnih elektrarn za samooskrbo ter hranilnikov električne energije. To področje urejata dve uredbi in sicer Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (Ur. list RS, št. 17/19, 197/20 in 121/21), katere veljavnost se izteka oziroma bo veljala le še za tiste uporabnike, ki so vlogo za soglasje za priklop oddali v preteklem koledarskem letu in bodo napravo za samooskrbo postavili in priklopili v omrežje v tem letu, ter nova Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (Ur. list RS, št. 43/22).

Na ministrstvu spremljamo problematiko in opažamo, da dejansko prihaja do težav pri priključevanju samooskrbnih sončnih elektrarn v omrežja. V zadnjih letih zaznavamo izjemen porast interesa ljudi po postavitvi naprave za samooskrbo z električno energijo, elektro distribucijska podjetja pa imajo s tem nemalo težav, tako kadrovskih, predvsem pa glede tehnične zmožnosti priključevanja zaradi zmogljivosti omrežja. Dejstvo je, da distribucijska omrežja niso bila dimenzionirana za obremenitve, kot se dandanes pojavljajo s toplotnimi črpalkami in razpršeno proizvodnjo električne energije. 

Za izdajo soglasja za priključitev je odgovorno distribucijsko podjetje, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pa stanje spremlja. Sporočamo, da možnosti za priključevanje novih naprav seveda še vedno obstajajo, odvisno tudi od območja in zmogljivosti omrežja na določenih območjih. Poleg tega se je pričelo z večjimi vlaganji v energetsko infrastrukturo, s katerimi se načrtuje v čim večji meri odpraviti ozka grla pri priključevanju na omrežje tudi za samooskrbne naprave, ki se sedaj na omrežje še ne morejo priključiti. 

Ker predlog naslavlja področja, na katerih že aktivno potekajo ukrepi, smatramo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji