Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Predlog za spodbujanje nadaljevanja dela upokojensko upravičenih delovno aktivnih oseb z oprostitvijo davka na dohodek

187 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

V luči demografskih sprememb in izzivov, ki jih prinašajo starajoče se prebivalstvo in pritiski na pokojninski sistem, Slovenija stoji pred priložnostjo, da spodbudi delovno aktivne posameznike, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, da nadaljujejo s svojo delovno aktivnostjo. Predlagani ukrep oprostitve plačevanja davka na dohodek za to skupino ljudi bi lahko prispeval k večji delovni aktivnosti starejših, razbremenitvi pokojninskega sistema in hkrati ohranjanju in izkoriščanju dragocenih izkušenj in znanja v delovnem procesu.

Predlog ukrepa:

1. Cilj ukrepa: Spodbuditi delovno aktivne posameznike, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, da nadaljujejo z delovno aktivnostjo, s čimer se poveča delovna udeležba starejših, ohrani njihova vključenost v družbo in prispeva k trajnostni naravnanosti pokojninskega sistema.

2. Opis ukrepa:

- Oprostitev davka na dohodek: Delovno aktivni posamezniki, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, bodo oproščeni plačila davka na dohodek od dela.

- Pogoji za uveljavljanje oprostitve: Osebe morajo biti starejše od uradne upokojitvene starosti in izpolnjevati vse pogoje za pridobitev pravice do pokojnine, vendar se odločijo nadaljevati z delovno aktivnostjo.

- Omejitev trajanja ukrepa: Oprostitev bi veljala za obdobje do 5 let po izpolnitvi pogojev za upokojitev, s ciljem spodbuditi takojšnjo nadaljevanje dela po upokojitveni starosti.

3. Prednosti ukrepa:

- Razbremenitev pokojninskega sistema: Z nadaljevanjem dela se zmanjša takojšnje breme za pokojninski sistem, saj posamezniki za to obdobje ne bi prejemali pokojnine.

- Družbeno in ekonomsko vključevanje starejših: Spodbuja se aktivno staranje in izkoriščanje potenciala starejših delovno aktivnih oseb.

- Povečanje dohodkov starejših delavcev: Oprostitev davka poveča neto dohodek, kar je dodatna spodbuda za nadaljevanje delovne aktivnosti.

- Ohranjanje in prenos znanja: Starejši delavci lahko še naprej prispevajo svoje bogate izkušnje in znanje, kar koristi celotni delovni sili.

4. Implementacijski ukrepi:

- Sprememba zakonodaje: Potrebne bodo zakonodajne spremembe za uvedbo oprostitve davka na dohodek za ciljno skupino.

- Obveščanje in ozaveščanje: Izvajanje informativnih kampanj za delodajalce in delovno aktivne posameznike, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, o novih spodbudah.

- Spremljanje in ocenjevanje: Uvedba mehanizmov za spremljanje učinkovitosti ukrepa in njegovega vpliva na pokoj

12 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji