Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Nehumane kazni za vinjete

1370 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Pozdravljeni

imam dedka ki ima 87 let in še vedno vozi avto. Vsak dan se zapelje po obvoznici iz varovanih stanovanj (odprti tip doma za ostarele) do nakupovalnega središča, da kupi svež kruh, zelenjavo in časopis.

Vinjeto ne zna sam kupiti na internetu, ker je prestar. Delal je celo življenje pošteno kot strugar in ima zelo nizko penzijo. Pri 87 letih je že malenkost dementen. Vinjeto si je kupil na bencinski črpalki in si zapisal na listek kdaj mu poteče ampak pozabil je kam je spravil listek. Pozabil je, da mu je potekla vinjeta. Vozil se je vsak dan v trgovino in nazaj pet dni preden (10 krat po obvoznici) je prejel obvestilo (dopis), da se vozi brez vinjete. Zraven je dobil položnico za plačilo 3.500eur kazni plus nakup tedenske vinjete. Pa kaj je to človeško?

Predlagam da se kazen za vinjete spremeni in sicer tako, da bo volk sit in koza cela. Predlagam, da se zakon tako spremeni, da lahko DARS izda samo eno kazen na leto na en avto.

Da je kazen sledeča: Voznik plačati kazen 700eur v to ceno je vključena vinjeta za nasnjednjih 12 mesecev.

V kolikor voznik plača kaznen v osmih dneh od prejema dopisa lahko plača le polovičko (350eur) v to ceno je še vedno vključena vinjeta za nasnjednjih 12 mesecev.

Vsem je jasno, da se ne moreš švercat po avtocesti. Na prvi kameri dobiš položnico. Ljudje zapeljejo brez vinjete na avtocesto ker so pozabili. To ni prekršek ki bi ogrožal življenja, kakor prehitra vožnja, alkohol ali mobitel. Naj bo kazen primerna zločinu, kot so rekli v rimskem pravu "Poenam commensurare delicato".

AVTOR S Sodobna Slovenija 46 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Podoben predlog je že v razpravi: predlagam.vladi.si/predlog/17666

Komentarji