Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezno število pregledov pacientov na dan in ukinitev neomejenega števila ur pripravljenosti ali dežurstva

1173 OGLEDOV 52 KOMENTARJEV

Predlagam, da se uvede za zdravnike v družinskih in specialističnih ambulantah plačilo po številu pacientov na dan, ker se zdaj dogaja tako, da dobi svojo plačo, ne glede na to, koliko se pretegne. Je primer iz celjske urgence, da se je en zdravnik zaprl v ordinacijo in pregledal le enega pacienta na nekaj ur, ostali pacienti pa so čakali v čakalnici, medtem ko je on dobil toliko plače, kot da bi jih vse pregledal. In tako nihče ne preverja. In zato je takšen problem, da se čakalne dobe le enormno podaljšujejo … Povrh pa je treba tudi ukiniti neomejeno število ur pripravljenosti ali dežurstva, ker se s tem le zlorablja. Pripravljenost in dežurstvo nista nič drugega, kot le »kasiranje« denarja. Malo je takšnih primerov, da se takoj ukrepa. In zato veliko zdravnikov, da bi še dodatno zaslužili, to počne. Sicer pa se starejšim od 55 let in staršem otrok do treh let starosti ni treba opravljati nočnega dela, ne sme se jim nalagati nadur in ne sme se jim prerazporejati delovnega časa. Le zakaj bi bili ti zdravniki izjema? Glede preobremenjenosti v javnih ambulantah pa bi lahko napisali, zakaj ni problem še dodatno delati v privatnih ambulantah. Tako da se po tem ve, v katerem grmu tiči zajec.

108 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tako je to 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Naj najprej pojasnimo, da v zdravstvu težko gledamo le kvantiteto, ampak je pomembna tudi in predvsem kvaliteta zdravljenja oziroma obravnave. Zato je v pripravi Zakon o kakovosti, ki predvideva tudi določitev meril za stimulativno financiranje zdravstvenih izvajalcev. Ta bodo med drugim vključevala modele plačevanja zdravstvenih storitev, ureditev plačevanja po uspešnosti in opredelitev sankcij v primeru neizpolnjevanja minimalnih standardov. Zakon predvideva tudi ustanovitev Javne agencije Republike Slovenije za kakovost v zdravstvu, ki bi med drugim spremljala in nadzorovala uspešnost in učinkovitost delovanja izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Prav tako si želimo prenoviti celoten obračunski model za primarno zdravstveno varstvo, v okviru tega pa tudi na novo preračunati glavarinske količnike. Ker glavarinski količniki trenutno predstavljajo le polovico financiranja timov družinske medicine, bi morda veljalo razmisliti v smeri, da bi glavarinski količniki predstavljali večji delež financiranja, kar bi spodbujalo tudi zdravnike k opredeljevanju več pacientov.

Komentarji