Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog čaka odziv pristojne institucije

Preusmeritev subvencij od sončnih elektraren k energetski obnovi stavb

219 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlog:

Znatno povečanje (v% in znesku) subvencije za energetsko obnovo stavb za vse interesente, ne zgolj za depriviligirane skupine.

Cene energetske subvencije (izolacija fasade, ostrešja) so za večino nedosegljive, saj se cena izvedbe fasade za družinsko hišo giblje okoli 22.000 eur, če k temu oddamo še ceno izolacije ostrešja, smo takoj na 30.000 eur. 30% subvencija pač ne po prepričala posameznikov, saj je to še vedno finančno prevelik zalogaj.

Vložek v energetsko sanacijo stanovanjske hiše za gospodinjstav bi moral biti manjši od vložka gospodinjstev, ki so postavljala sončne elektrarne. Cilj bi moral biti namreč manjša poraba, k čemur energetska sanacija nedvomno prinese, izkušnje z sončnimi elektrarnami pa so ravno obratne – gospodinjstva, ki so jih postavila, so porabila več električne energije kot pred postavitvijo, pri čemer je samooskrba maks 30%, saj sončne elektrarne 85-90% energije poizvodnje med marcem in oktobrom, v delu leta, ko ta gospodinjstva energijo trošijo, pa zgolj 10%. Glej: Paradoks samooskrbe: Ko sončna elektrarna na strehi poveča porabo iz omrežja - N1 (n1info.si)

Cilj nam mora biti zmanjšanje porabe energije, ne pa proizvodnja energije, ki je ne znamo shraniti za mesece, ko jo dejansko potrebujemo.

Utemeljitev:

V preteklih letih se je postavilo precej sončnih elektraren na individualnih stanovanjskih hišah. Pri tem je bil v veljavi net-metering sistem, kjer se je proizvedena in porabljenega energija poračunala na letni osnovi. Sončna elektrarna pozimi proizvede zgolj med 10 in 15 % letne proizvodnje električne energije, seveda pa je pozimi poraba električne energije največja, saj imajo praktično vsi, ki so sončno elektrarno namestili, ogrevanje s toploto črpalko. Povedano drugače, sončne eletrarne v omrežje pošiljajo energije ko jo ne potrebujemo, lastniki pa so pozimi hudi potrošniki energije, ki je ne plačajo, kot tudi ne plačajo omrežnine (do zneska proizvedene energije). Čeprav se lastniki sončnih elektraren na omrežje zanašajo enako kot ali celo še bolj kot pred postavitvijo sončne elektrarne, ne prispevajo praktično ničesar za vzdrževanje omrežja, kar je diskriminatorno do ostalih porabnikov elektrike. Dejansko je omrežje zaradi teh samooskrbnih sončnih elektrarn celo bolj obremenjeno. Več o tem na povezavi: n1info.si/poglobljeno/paradoks-samooskrbe-ko-soncna-elektrarna-poveca-porabo-iz-omrezja/

Poleg tega ob subvencioniranju ni bilo nikakršnih pogojev glede siceršnje energetske sanacije stavb, zato so se prenekatere sončne elektrarne postavile na strehe predimenzioniranih energetsko potratnih hiš, zgrajenih po drugi svetovni vojni. Tako se je poraba energije samo povečala, sončne elektrarne pa trenutno bolj kot ne zgolj obremenjujejo mrežje, saj proizvajajo energijo poleti, ko imamo tako ali tako viške, pozimi pa je njihov učinek zanemarljiv. Ko bodo na voljo ustrezni hranilniki energije, da se bo energija, proizvedena poleti shranila za porabo pozimi, bo zgodba seveda povsem drugačna.

A v trenutnih okoliščinah je potrebno vse vire nameniti za energetsko sanacijo stavb, ki ob ustrezni izvedbi zmanjša porabo energije za do 70%. Ker so cene sanacije za enormno večino nedosegljive, predlagam, da se močno pojačata % in znesek subvencije za energetsko sanacijo stavb. Tako bomo zmanjšali potrebo po energiji. Ne pa da subvencioniramo proizvodnjo energije na energetsko potratnih stavbah, pri čemer te energije ne znamo shraniti za mesece, ko je po njej dejansko povpraševanje.

27 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Somebody79 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ROK ZA ODGOVOR

Komentarji