Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Krajšanje čakalnih vrst

331 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Nedopustno je, da ljudje čakajoč na obravnavo, umirajo oz. se jim stanje naglo slabša. Določi se časovna meja za čakanje po posameznih področjih (onkologija, pediatrija, nevrologija itd.) in če je ta presežena, se za zdravnike, ki delajo tudi izven javnega zdravstva, uvede delovna dolžnost v javnem zavodu, dokler se čakalna doba ne postavi nazaj v meje dopustnega. Tretjič: v primeru pandemičnih situacij, se uvede vpoklic in delovna dolžnost za vse zdravnike, aktivne v zasebnem sektorju in tudi za zdravnike, ki delajo v tujini in sicer za vse, ki imajo slovensko državljanstvo.

48 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A AKTIVNI DRŽAVLJAN 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 3. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Vlada Republike Slovenije je na seji dne 15. februarja 2024 sprejela Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obseg sredstev za leto 2024 (Uradni list RS, št. 14/24, v nadaljnjem besedilu: uredba). Uredba se osredotoča na krajšanje čakalnih dob in uvaja nov način obravnave čakajočih, in sicer bo izračunan faktor relativno čakajočih oziroma razmerje med dejanskim številom dni čakanja in najdaljšo dopustno čakalno dobo glede na stopnjo nujnosti. Na podlagi tega bo vzpostavljen seznam najdlje nedopustno čakajočih, oskrba pa bo najprej ponujena tistim, ki čakajo relativno najdlje glede na stopnjo nujnosti. Za obravnavo pacientov iz tega seznama bodo izvajalci tudi dodatno stimulirani.

Programi onkologija, pediatrija in nevrologija so plačani po realizaciji, kar pomeni, da vsi izvajalci v mreži javne zdravstvene službe lahko navedeni program opravljajo neomejeno.

Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin (Uradni list RS, št. 136/23), ki je začel veljati 31. 12. 2023, je že določil vključevanje zdravnikov v zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Obveznost vključevanja v program zagotavljanja zdravniške dežurne službe in neprekinjene nujne medicinske pomoči se iz zdravnikov v osnovni zdravstveni dejavnosti in koncesionarjev širi na vse zdravnike, ki opravljajo zdravniško službo v mreži javne zdravstvene službe, tako da je to v primeru pandemičnih situacij, naravnih in drugih nesreč urejeno, ni pa tega mogoče zahtevati za zdravnike, ki delujejo v tujini.

Komentarji