Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba sistema pri reklamah za v nabiralnik iz opt-out v opt-in

219 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Trenutno je tako, da mora kdor noče dobivat reklam v poštni nabiralnik, kupit posebno nalepko, ki jo nalepi na nabiralnik in se s tem odjavi od prejmanja reklam (out-out), privzeto pa si prejemnik reklam.

Predlagam da se ta sistem spremeni, tako da boš privzeto odjavljen od reklam in če jih boš hotel prejemati, boš šel kupit nalepko in jo nalepil na nabiralnik (opt-in).

 

31 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Erazem Lipovina 134 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 6. 2024

Odziv Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport

45. člen Zakona o poštnih storitvah (Uradni list RS, št. 51/09, 77/10, 40/14 - ZIN-B in 81/15) določa, da uporabnik poštnih storitev lahko prepove dostavljanje nenaslovljenih oglaševalskih, marketinških in drugih reklamnih sporočil v svoj predalčnik, tako da nanj nalepi nalepko, ki jo izda agencija. Prepoved dostavljanja v tak predalčnik velja za vse fizične ali pravne osebe, tudi za tiste, ki niso izvajalci poštnih storitev v skladu s tem zakonom.

Prepoved dostavljanja velja tudi, če so nenaslovljena oglaševalska, marketinška in druga reklamna sporočila vložena v druge vrste nenaslovljenih pošiljk, katerih vročitev ni prepovedana z nalepko. Časopisi, revije, uradna glasila občin in lokalnih skupnosti, vabila ustanov, politična propagandna sporočila med volilno kampanjo, nenaslovljene pošiljke z informativno, izobraževalno ali humanitarno vsebino ter druge tiskane oblike uredniško oblikovanih vsebin se ne štejejo za pošiljke iz prvega odstavka tega člena.

Prepoved dostavljanja v poštni predalčnik je podrobneje urejena v Splošnem aktu o nalepki za prepoved dostavljanja v predalčnik (Uradni list RS, št. 22/10 in 65/14), ki ga izda Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije.

Menimo, da je prepoved dostavljanja v poštni predalčnik ustrezno urejena, zato spremembe niso potrebne.

Komentarji