Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba triizmenskega dela za za vse zdravstvene delavce in prepoved dela v javnem in zasebnem sektorju hkrati

1026 OGLEDOV 34 KOMENTARJEV

Trenutno v zdravstvu v treh izmenah delajo samo sestre in strežno/vzdrževalno osebje. Zdravniki delajo največ dve izmeni + dežurstva. Tak način dela pomeni, da je vsa grešno draga (ob naših koruptivnih nabavnih verigah tudi krepko preplačana) medicinska oprema, ki je narejena, da obratuje 24/7 v dejansko efektivni uporabi max 8 ur na dan s čemer se prej postara, kot amortizira saj se izvede bistveno manj preiskav, kot jih je naprava dejansko zmožna. Lep primer je bila pred leti analiza izvedenih preiskav na magnetni resonanci, kjer smo v sloveniji na repu po številu izvedenih preiskav na napravo in ne dosegamo niti 10% preiskav, kot jih naredijo v najboljši. To pomeni, da je pri nas cena na preiskavo 10X višja kot pri bistveno bolj organizirani uporabi MR.

Poleg tega nas dežuranje enega zdravnika čez vikend (dežurstvo pomeni omejeno delo, velikokrat na klic ali zgolj za nujne posege) stane toliko kot sicer ena plača zdravnika, ki normalno dela cel mesec.

Tak način dela pa poleg visokih stroškov v samih ustanovah in nezadostne izrabe naprav, pomeni tudi:

-daljše čakalne dobe saj se storitve izvajajo samo nekaj ur na dan

-dodatne izgube denarja preko nadomestil za bolniške, saj morajo zaposleni, da pridejo do zdravnika praviloma na bolniško

Z uvedbo triizmenskega dela se takoj najmanj podvoji kapaciteta zdravstvenega sistema kar pomeni rapidno skrajšanje čakalnih vrst s čemer se posamezniku končno v okviru javnega zdravstva zagotovi ustavna pravica do ustrezne in pravočasne zdravstvene oskrbe.

Ker to hkrati pomeni boljši izkoristek naprav se morajo posledično znižati tudi cene storitev saj je delež amortizacije na preiskavo bistveno nižji.

Da bi takšno delo sploh bilo možno je potrebno ukiniti možnost dela v javnem in zasebnem sektorju. Nedopustno je, da nek zdravnik v javni zavod hodi v službo in potem (po možnosti v istih prostorih) dela še zasebno. Nemogoče je, da bi oboje delal zavzeto in kvalitetno, kot pacient od zdravnika tudi v javnem zavodu pričakuje.

Za doseganje dejansko učinkovitega zdravstva, ki bo nudilo storitev primerljivo z zasebnim sektorjem, je nujno, da se zakonodaja čim prej ustrezno uredi in uredi način dela, kot je v predlogu.

116 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Slovenec 365 21 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

52.a člen Zakona o zdravstveni dejavnosti določa: 'Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci, ki delajo na delovnih mestih v ambulantah ali v tehnološko zahtevnih diagnostičnih, terapevtskih in rehabilitacijskih enotah ter operacijskih dvoranah, se zaradi čim večje izkoriščenosti prostorov in opreme na delo lahko razporejajo v izmenah. Če delo na takih delovnih mestih traja 12 ali več ur dnevno, se lahko prične pred 8. uro zjutraj. Seznam takih delovnih mest določi delodajalec.'

To pomeni, da je v skladu z Zakonom o zavodih razporeditev v izmene v domeni delodajalca, torej zavoda, in ne Ministrstva za zdravje.

Kar se tiče dela hkrati v javnem in zasebnem sektorju, se na ministrstvu zavedamo izpostavljene problematike in ocenjujemo, da trenutna pravna ureditev tega področja ni optimalna, zato jo nameravamo drugače urediti v okviru sprememb Zakona o zdravstveni dejavnosti.

Komentarji