Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prehitevanje traktorjev

417 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Spoštovani,

predlagam, da se z zakonom uredi, da je dovoljeno v cestnem prometu na območju celotne RS, prehitevati traktorje in druga počasna vozila kljub polni črti. Izjema naj bo le, kadar ni mogoče predvideti prometa nasprotne strani ceste zaradi slabe vidljivosti, nepreglednosti itd.

Lp

David Nastran

24 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D David Nastran 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 3. 2024

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Prometna varnost je eden od najpomembnejših vidikov cestnega prometa. Od stopnje varnosti prometa na cesti je odvisna varnost vseh udeležencev v prometu, le ta pa ne sme biti ogrožena zaradi nevarnega vedenja posameznih udeležencev cestnega prometa.

Ravnanja na prometnih površinah, ki so javno dostopne vsem udeležencem cestnega prometa, bodisi da gre za promet na kategoriziranih površinah ali nekategoriziranih površinah, ki se uporabljajo za javni cestni promet, urejata Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) in Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah (Uradni list RS, št. 99/15, 46/17, 59/18, 63/19 in 150/21; v nadaljnjem besedilu: pravilnik). 

Udeleženci cestnega prometa morajo v skladu s cestnoprometnimi predpisi vedno ravnati tako, da poteka promet nemoteno, umirjeno in varno, ter da ne ovirajo ali ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali jim ne povzročajo škode. Prav tako smejo pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, prav tako ravnali v skladu s predpisi o pravilih cestnega prometa, voznikih, motornih vozilih ter s predpisi o cestah.

Glede na navedeno je v 50. členu ZPrCP, ki ureja prehitevanje vozil, jasno določeno da je prehitevanje vozil dovoljeno le po levi strani. Po desni je dovoljeno prehiteti le vozilo:

  • ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje; 
  • ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni;
  • ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h.

Ob tem pa je treba opozoriti, da morajo udeleženci cestnega prometa vedno ravnati v skladu z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo, tudi tedaj, ko je to v nasprotju s prometnimi pravili.

Iz tretjega odstavek 32. člena pravilnika sledi, da vzdolžna neprekinjena črta prepoveduje vožnjo po njej ali čez njo, kadar ločuje smerni vozišči, pa tudi vožnjo po smernem vozišču za nasprotni promet, razen pri prehitevanju vozil, ki jih kot izjeme dopušča prometni znak, in vožnje mimo, kot je določeno s cestnoprometnimi pravili. Enak pomen ima dvojna kombinirana črta s strani, na kateri je neprekinjena črta.

Sestavni del prometne signalizacije je poleg horizontalne signalizacije tudi vertikalna prometna signalizacija, ki skupaj s horizontalno na voziščih in drugih prometnih površinah predstavlja funkcionalno celoto, ki omogoča optimalno in varno potekanje prometa. Prometni znak za izrecno odredbo (prepovedano prehitevanje  motornih vozil) prepoveduje prehitevanje vseh dvo - in troslednih motornih vozil, prometnemu znaku pa je lahko dodana tudi dopolnilna tabla, ki označuje vozila, ki jih je dovoljeno prehitevati (traktorji in delovna vozila, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 40 km/h).

Ob navedeni pravni podlagi je treba poudariti, da bomo le s skupno odgovornostjo vseh delov sistema za zagotavljanje varnosti cestnega prometa, h kateremu se moremo zavezati vsi ključni deležniki, zagotovili varnost v cestnem prometu in s tem, v Resoluciji o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2023 do leta 2030, Vizijo 0.

Skladno z vsem navedenim Ministrstvo za infrastrukturo meni, da so določbe, ki urejajo prehitevanje vozil, ustrezne in skladne s temeljnimi načeli varnega cestnega prometa. 
 

Komentarji