Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Plačilo za neopredeljene fizioterapije kot samoplačnik

342 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Pozdrav

Vladi predlagam da uvede tako rečeno kazen za tiste ki ne prihajajo na fizioterapijo v terme ali druge pooblaščene prostore. Velikokrat sem že opazil, da se med obiskom terapij v naravnih zdraviliščih posamezniki ne udeležijo dodeljenih terapij, preprosto ne pridejo. Pri poizvedovanju v enemu od naravnih zdravilišč sem prišel do spoznanja da veliko ljudi preko osebnega zdravnik dobi delovni nalog za terapije a se jih ne udeležijo.

S tem povzročajo nepotrebne čakalne vrste, nepotrebne dodatne procese ki so obvezni za dodelitev ustreznih terapij ( predhodni pogovori, posvet in nato dodelitev datuma začetka le teh). Kot sem uspel ugotoviti, ter tudi informacije iz strani zaposlenih se enake s tem si velika večina vzame 8 do 10 dni bolniškega staleža, kateri gre v breme delodajalca, čeprav posameznik sploh ni imel namena hoditi na terapije in niti ne obiskuje terapij. Torej tukaj govorimo o dvojnih straških tako delodajalskih in davkoplačevalskih, kateri so popolnoma neupravičeni, saj kot vemo zdravilišča račun izdajo, delodajalec pa more plačati "bolniško odsotnost". V primeru ko zaradi zdravstvenih razlogov posamezniki ne morejo na dodeljene terapije, ter obvestijo predčasno je opravičeno.

Zato vladi predlagam da se uvede takoimenovana klavzula da posamezniki sami plačajo za termine ki jih niso obiskali, ter da niso upravičeni do bolniškega nadomestila saj gre za v naprej pripravljen plan odsotnosti iz dela!!!! Kot potrditev opravljenih terapije pa naj se šteje terapevtsko poročilo katerega dobiš po opravljenih terapijah ali potrdilo zdravilišča da si terapije v celoti opravil.

32 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MATJAž 12 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Na Ministrstvu za zdravje pripravljamo nov protokol za urejanje čakalnih seznamov, ki bo zajel vse od vstopne točke naročanja do opravičila, če nekdo ne pride na termin, ki ga ima rezerviranega. Namen protokola je odpraviti pomanjkljivosti v obravnavi čakajočih pacientov in izboljšati dostopnost za bolnike.

Spremembe vključujejo tudi novo metodologijo za določanje okvirnih terminov, s poudarkom na obveščanju pacientov preko kratkih mobilnih sporočil, elektronske in navadne pošte. Protokol zaenkrat predvideva, da bo pacient moral dodeljeni termin obiska aktivno potrditi ali zavrniti. Če tega ne bo storil dva delovna dneva pred terminom, se bo termin sprostil. Če bo želel pacient nov ustrezen termin glede na prioriteto napotnice, se bo moral za neudeležbo izvajalcu opravičiti v roku treh delovnih dni po terminu, sicer bo izgubil mesto na čakalnem seznamu. Kateri objektivni razlogi za opravičilo bodo veljali kot sprejemljivi, bo določil minister, pristojen za zdravje. Bolniki bodo torej morali sprejeti večjo odgovornost in se terminov, na katere so naročeni, v veliki meri držati.

Protokol zaenkrat sicer ne predvideva denarnih sankcijami za osebe, ki ne pridejo na svoj termin. Strinjamo se, da bi pacienti morali imeti tudi določeno odgovornost, a trenutno načrtujemo predvsem izobraževanje in ozaveščanje v tej smeri, saj menimo, da je pozitivna spodbuda boljša od negativne in vodi k trajnejši spremembi vedenja. Na ministrstvu si želimo, da bi se pacienti začeli zavedati tudi svojih odgovornosti, ne le pravic, a to želimo doseči na mehak način.

Komentarji