Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

RTV/odpoved nastopa na Evroviziji

780 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

V luči varčevanja na RTVju predlagam, da se RTV odpove udeležbi na Evroviziji.

Mislim da bi kar nekaj prihranili (mogoče kdo ve kolikšen strošek Evrovizije vsako leto je za RTV??) seveda lahko prenašajo vse vezano na to zadevo, s tem da je napovedovalec/komentator v lj (ni potrebe po oddajanju v živo z lokacije; reklame bodo pa plačane).

Prav tako bi se politiki lahko pred kamero postavili češ da ne podpirajo nastopa Izraela na evroviziji zato nimamo svojega predstavnika- ker v trenutni zadevi podpirajo Palestino (ki za R Slovenijo ne obstaja !!?!).

123 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T ttone 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 2. 2024

Odziv Ministrstva za kulturo

Pošiljamo odgovor, ki ga nam ga je posredoval javni zavod Radiotelevizija Slovenija:

RTV Slovenija je morala svoje sodelovanje na letošnjem tekmovanju za Pesem Evrovizije potrditi do 15. septembra leta 2023, s tem se je zavezala plačati tudi kotizacijo za tekmovanje. Če bi želeli od tekmovanja odstopiti brez finančnih posledic, bi to morali sporočiti do 11. oktobra 2023. Po tem datumu organizator kotizacije ne vrača. 17. oktobra so stekli postopki za izbor slovenskega predstavnika, priprave na nastop so zdaj pri koncu in ta trenutek bi bilo vsaj v finančnem smislu (na kar se nanaša pobuda državljana) neracionalno odpovedati sodelovanje. Prenos finala Pesmi Evrovizije je bi lani sicer najbolje gledana oddaja na Televiziji Slovenija, izbor pred ekrane privabi nadpovprečno število mladih gledalcev, ki sicer redkeje spremljajo program linearne televizije.

Za letošnji projekt Pesmi Evrovizije smo namenili manj sredstev kot preteklo leto, stroške racionaliziramo na vseh možnih postavkah, prenosi bodo komentirani iz Ljubljane in ne s prizorišča dogajanja.

Posredujemo tudi uradno stališče RTV Slovenije v zvezi s Pesmijo Evrovizije.

Stališče RTV Slovenija o sodelovanju Izraela na izboru za Pesem Evrovizije

RTV Slovenija bo pozvala EBU, da skupaj s članicami opravi vsebinsko razpravo o vprašanju sodelovanja Izraela na izboru za Pesem Evrovizije.
7. februar 2024 ob 19.27

Vodstvo RTV Slovenija tako kot velik del svetovne javnosti zaskrbljeno spremlja dogajanje v Gazi, predvsem umiranje nedolžnih žrtev, žensk in otrok. V javnosti, tudi slovenski, se vse bolj pogosto pojavljajo zahteve po izključitvi Izraela s tekmovanja za Pesem Evrovizije (Eurovision Song Contest). Vodstvo Združenja evropskih radiotelevizij (EBU), katerega članica je RTV Slovenija, je že dvakrat pojasnilo, da na tekmovanju za Pesem Evrovizije tekmujejo članice, torej javne radiotelevizije in ne države. Kljub temu bomo pozvali EBU, da skupaj s članicami opravi vsebinsko razpravo o tem vprašanju.

Komentarji