Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Dopolnilo ustave RS

174 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

V luči dogodkov preteklih let in iztekajočega se leta 2023, ko smo bili zaradi različnih kriz, vremenskih ujm, vojn in draginje na preizkušnji vsi prebivalci Slovenije, državi in vladi predlagam, da se odpre razprava in da se Slovenska ustava dopolni in sicer: 'Slovenija je pravna, socialna in solidarna država'.

S tako spremembo, bi v naši deželi odprli prostor, da tudi pravno, uradno in zakonsko vnesemo v naša življenja solidarnost, medsebojno pomoč in spoštovanje človekovega življenja, živali in narave. S tem dejanjem bi pridobili podlago za sprejem nujno potrebnih solidarnostno naravnanih zakonov na področju gospodarstva, zdravstva in sociale, predvsem v luči načina solidarnega financiranja specifičnih področij, ki se nanašajo na nas vse kot družbo. Pravičnejše financiranje zdravstva, zakona o dolgotrajni oskrbi, financiranje socialnega varstva itd. kjer bi vsak prispeval po svojih možnostih s procentom od dohodka, ki je neprimerno bolj pravičen predvsem pa solidaren, kot urejanje financiranj z nominalnimi zneski in finančnim obremenjevanjem najbolj ranljivih. Konkretno mislim, da bi bil tak solidaren pristop najprimernejši za reševanje problema financiranje prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja.

Mislim, da se s tako spremembo, ne bi preveč spogledovali s socializmom, kot bi verjetno bil prvi protiargument takemu dopolnilu. Solidarnost bi namreč vpeljali na ranljiva področja, ki se dotikajo nas vseh, za potrebe in storitve, ki jih koristimo ali jih bomo nekoč koristili prav vsi državljani naše lepe dežele.

Odločevalce v naši deželi, vlado, opozicijo in vso zainteresirano javnost pozivam in prosim, če si vzamete malo časa za razmislek o moji pobudi. V ustavo smo uspeli zapisati pravico do pitne vode. Ali je napočil čas, da še enkrat stopimo skupaj in z majhno spremembo, nekaj črk na papirju, v naša življenja prinesemo duh medsebojne pomoči, sodelovanja in solidarnosti, ki je v današnjih časih vse bolj redek, pa ob enem za dostojno življenje že skoraj nujno potreben?

S spoštovanjem,

5 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jure23 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji