Delo v gostinstvu (omejevanje dela strokivno neusposobljenim osebam)
V Srbiji kjer se trenutno nahajam so uvedli zakon, da v gostinstvu lahko delajo samo osebe, ki imajo gostinsko šolo ali opravljen tečaj NPK za kuharja ali natakarja. Ta zakon se mi zdi super in bi ga morali vpeljati tudi v Sloveniji.
Zakaj?
1. Osebe, ki imajo gostinski izobrazbo, ne pridejo do zaposlitve, ker so cenejši študenti in nešolani ljudje. Primer sem naprimer jaz. Vsak raje vzame postavno punco, ki nima 4 razrede OŠ.
2. S stališča higiene in HACCP je neustrezno izobražen delavec nevarnejši za goste gostinskega obrata. Vem iz izkušenj dela v kuhinjah po restavracijah. Kjer sr večinoma drla k da se kuha za svinje.
3. Omejevanje izkoriščanja študentov, ki jih delodajalci ne plačujejo in menjajo ves čas. Tako nimajo potrebe truditi se zadržati delavce. Žrtev je veliko, na študentskih servisih.
4. Povečala bi se plača vsem zaposlenim v gostinstvu, ker bi delodajalaci težje prišli do delavca.
5. Država bi imela dodaten zaslužek od NPK usposabljanja. Kar pomeni da bi vsak delodajalec raje vzel šolanega človeka, kot da plačuje usposabljanje.
Podprite predlog, ker je to zelo dober predlog!