Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

vožnja s spremljevalcem - nestaršem

296 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

V Zakonu o voznikih (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO7164) 2. odstavek 51. člena določa, kdo je lahko spremljevalec osebi, starejši od 16 let, ki začenja voziti kot voznik začetnik.

Če ta spremljevalec ni starš voznika začetnika, lahko namreč v petletnem obdobju usposablja največ dva voznika začetnika.

To določilo je diskriminatorno do mladih voznikov, ki imajo malo starejše sorojence oz. druge bližnje sorodnike, saj za spremljevalce več ne morejo izbrati izkušenih voznikov izmed ostalega sorodstva (starih staršev, tet in stricev ...) ali družinskih prijateljev, če so pred tem že bili spremljevalci vsaj dvema voznikoma, četudi tem bližnjim starši zaupamo ter jih odobravamo kot vozniške spremljevalce naših otrok.

Predlagam, da se ta nesmiselna omejitev odpravi, saj se s tem povzroča samo nepotrebne težave, mlade voznike pa, ker ne morejo voziti z željenimi spremljevalci ter zato manj vozijo, posledično prikrajša za pridobitev dragocenih vozniških izkušenj z raznovrstnimi spremljevalci.

Če se je predvidevalo, da se bodo dogajale kakšne zlorabe, te potencialne zlorabe natančneje specifizirajte in omejite samo sporne situacije, ne pa, da se z zakonskim določilom oteži življenje npr. večjim družinam ter se mladim iz takšnih družin otežuje varen vstop v svet voznikov.

18 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Petra Predan 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji