Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved političnega turizma

247 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam vladi , da se s strani ministrstev in drugih institutov Slovenije prepove financiranje tovrstnih turističnih delegacij, še posebej nestrokovnemu in nekompetentnemu kadru, na račun davkoplačevalcev.

Prepoved političnega turizma kot so razne konference npr Dubaj s 70000 udeleženci. Zadnja poročila in referati s konference nedavno v Dubaju so izkaz o nemoči delegatov, ki ne predstavljajo nič drugega kot obiskovalce ZAR bolj turistično informativno kot pa politično ekonomsko ali okoljsko opravičljivo. Nikakršna volja ni bila izkazana s strani največjih onesnaževalcev še manj pa boščkov, ki nimajo podlage da bi ukrepali.

 

 

39 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR O obhodnik 38 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 2. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Zahvaljujemo se vam za posredovan predlog, ki se navezuje na udeležbo predstavnikov Republike Slovenije na podnebni konferenci COP28.

Republika Slovenija je podpisnica Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (UNFCCC), Kjotskega protokola in Pariškega sporazuma. Zasedanja pogodbenic teh mednarodno pravnih instrumentov na področju podnebnih sprememb potekajo letno, v obliki podnebne konference COP. Dolžnost Republike Slovenije je, da na teh zasedanjih aktivno sodeluje in s tem prispeva h globalnem boju s podnebnimi spremembami.

Predstavniki Republike Slovenije na COP28, ki je potekal v Dubaju, Združenih arabskih emiratih (ZAE), od 30. 11. do 13. 12. 2023 so aktivno sodelovali v okviru podnebnih pogajanj, kot tudi na stranskih dogodkih konference. Republika Slovenija je svoja stališča aktivno zastopala v okviru EU, prav tako pa je predstavnica Republike Slovenije so-predsedovala in s tem koordinirala Vzhodno-evropsko skupino držav. Republika Slovenija je, med drugim, organizirala uradni stranski dogodek na temo pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja.

COP28 je potekal v luči t. i. globalnega pregleda stanja izvajanja Pariškega sporazuma. Pogodbenice, torej skoraj 200 držav, so med drugim sprejele zaključke na področju blaženja podnebnih sprememb, prilagajanja na podnebne spremembe in podnebnega financiranja, ki skupno tvorijo t. i. »ZAE konsenz«. Zaključki COP so ključnega pomena za usmeritve v prihodnosti in razvoj energetsko-podnebnih politik v Sloveniji.

Komentarji