Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Znižanje davka od dohodka od oddajanja premoženja

615 OGLEDOV 41 KOMENTARJEV

25% davek na dohodek od oddajanja premoženja je previsok. Tako visok davek je po mojem mnenju eden izmed glavnih razlogov, da najemodajalci na črno oddajajo. Sicer nimam podatkov, kako velik je tukaj črni trg, kolikor pa imam sam izkušnje s tem, jih večina oddajaja na črno. Ta visoki davek ubija tudi poslovne priložnosti. Npr. sam bi želel kupiti preko kredita stanovanje za oddajo (investicija), vendar pa se zaradi tako visokega davka to ne izplača (npr. z najemnino bi pokril kredit in stroške, preostanek pa niti ne bi bil dovolj za davek, kar pomeni, da bi še posebej moral denar za davek zbirati). Z previsokimi davki država izgublja ogromne vsote denarja, ki odteka na črni trg in ubija poslovne priložnosti.

58 glasov

21 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DavidR 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 2. 2024

Odziv Ministrstva za finance

Po Zakonu o dohodnini (Uradni list RS, št. 117/06 in naslednji; v nadaljnjem besedilu: ZDoh-2) se dohodki iz oddajanja premoženja v najem, katere zavezanec ne dosega v okviru opravljanja dejavnosti, obdavčujejo cedularno, po proporcionalni davčni stopnji 25 %. Pri ugotavljanju davčne osnove od tovrstnega dohodka se priznajo normirani stroški v višini 10 % od dohodka, zavezanec pa lahko namesto normiranih stroškov uveljavlja dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih v času oddajanja premoženja v najem za navedeno premoženje plačuje sam. Tako odmerjena in plačana dohodnina se šteje za dokončni davek.

Obdavčitev dohodkov iz oddajanja nepremičnin v najem (za dohodke, katere zavezanec ne dosega v okviru opravljanja dejavnosti) je po ZDoh-2 urejena na podoben način kot to velja tudi za druge dohodke iz kapitala (kot so obresti, dividende in dobički iz kapitala), ki se obdavčujejo cedularno. S tem se v splošnem sledi davčnemu načelu enake oziroma primerljive davčne obravnave davčnih zavezancev v enakem oziroma primerljivem položaju (tj. podobna obravnava podobnih dohodkov).

Pri presoji posameznih predlogov in ukrepov na davčnem področju je potrebno, poleg spoštovanja temeljnih davčnih načel, upoštevanja splošne sistemske ureditve in uveljavljene sodne prakse na določnem področju, upoštevati tudi vsakokratni pravni okvir, cilje in namene davčne politike ter trenutno javnofinančno stanje.

Komentarji