Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

EKO hrup - hrup toplotnih črpalk

548 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

S tem predlogom želim izraziti zaskrbljenost in hkrati predlagati ukrepe glede hrupa, ki ga povzročajo zunanje enote toplotnih črpalk. V zadnjih letih se je uporaba toplotnih črpalk kot energetsko učinkovite alternative tradicionalnim ogrevalnim sistemom močno povečala. Kljub temu pa smo priča naraščanju težave, ki zadeva hrup, ki ga povzročajo zunanje enote teh naprav.

Naraščajoče število toplotnih črpalk v našem okolju prinaša številne okoljske prednosti, vendar hkrati ustvarja nove izzive, povezane s hrupom. Zunanje enote toplotnih črpalk proizvajajo hrup, ki lahko moti mir in udobje prebivalcev, še posebej v gostih stanovanjskih soseskah.

Zato predlagam naslednje ukrepe:

Nadzor in Omejitev Hrupa:

Vlada naj uvede strožje standarde za hrup, ki jih lahko proizvajajo zunanje enote toplotnih črpalk. To vključuje natančnejše predpise o najvišji dovoljeni ravni hrupa ter učinkovitejše nadzorne mehanizme za spremljanje in zagotavljanje skladnosti s temi standardi.

Z zavedanjem izzivov, povezanih z naraščanjem hrupa iz zunanjih enot toplotnih črpalk, želim podati predloge za določanje standardov, ki bodo uravnotežili energetsko učinkovitost in kakovost življenja v naših skupnostih.

Operativni ukrepi bi zajemali:

Znanstvene Raziskave:

Predlagam izvedbo znanstvenih raziskav in analiz, ki bodo osnova za določitev najpogostejših frekvenc hrupa ter oceno vpliva na zdravje in okolje.

Sodelovanje Strokovnjakov:

Predlagam vključitev akustičnih strokovnjakov in inženirjev v postopek določanja standardov ter sodelovanje s strokovnimi organizacijami.

Bistvene Ravni Hrupa:

Predlagam določitev jasnih standardov za stalne in impulzivne hrupne emisije, ki jih ne smejo preseči zunanje enote toplotnih črpalk.

Upoštevanje Lokalnih Razmer:

Predlagam, da standardi upoštevajo lokalne razmere, kot so tip naselja, gostota prebivalstva in druge lokalne okoliščine.

Mednarodne Smernice:

Predlagam preučitev mednarodnih smernic in standardov ter njihovo integracijo v naše lokalne standarde za hrup toplotnih črpalk.

Periodično Posodabljanje:

Predlagam vzpostavitev mehanizmov za redno pregledovanje in posodabljanje standardov ob upoštevanju napredka tehnologije in novih spoznanj.

Posvetovanje z Deležniki:

Predlagam aktivno vključitev mnenja javnosti, lokalnih skupnosti, proizvajalcev in drugih deležnikov v oblikovanje standardov.

Jasnost in Izvedljivost:

Predlagam, da so standardi jasni, merljivi in izvedljivi za proizvajalce ter hkrati zagotavljajo udobje prebivalcev.

Pravno Uveljavljanje:

Predlagam, da se določijo učinkoviti mehanizmi za pravno uveljavljanje standardov, vključno z ustrezno kazensko odgovornostjo.

Trajnostni Razvoj:

Predlagam, da se poudarijo trajnostni vidiki, spodbuja razvoj tihih tehnologij ter industrijo usmeri v stalne izboljšave.

Zavedam se kompleksnosti tega izziva, vendar sem prepričan, da lahko s skupnimi prizadevanji oblikujemo standarde, ki bodo spodbujali trajnostno rast in izboljšali kakovost življenja naše skupnosti.

Raziskave in razvoj tihih tehnologij:

Spodbujanje raziskav in razvoja tihih tehnologij za zunanje enote toplotnih črpalk. S tem se lahko izboljša učinkovitost in zmanjša hrup, s čimer bi se zagotovilo, da te naprave ne bodo predstavljale nepotrebnega bremena za okolje in lokalno skupnost.

Ozaveščanje in Informiranje:

Izvajanje kampanj ozaveščanja med potrošniki in strokovnjaki za nepremičnine o pomenu izbire in namestitve toplotnih črpalk z nizko ravnjo hrupa. S tem bi se pospešila sprejetost bolj tihih naprav in spodbujala trajnostna praksa.

Fiskalne Spodbude:

Uvedba fiskalnih spodbud za proizvajalce in potrošnike, ki se odločajo za nakup in uporabo toplotnih črpalk z nižjo emisijo hrupa. To bi spodbudilo industrijo k razvoju in proizvodnji bolj tihih naprav.

S temi ukrepi verjamemo, da bo mogoče zmanjšati vpliv hrupa, povezanega z zunanjo enoto toplotnih črpalk, ter omogočiti širšo uporabo tehnologije, ki je ključna za trajnostno prihodnost. Hkrati pa bo to pripomoglo k izboljšanju kakovosti življenja v naših skupnostih.

Zahvaljujem se vam za vaš čas in pozornost do tega perečega vprašanja. Verjamemo, da lahko s skupnimi prizadevanji dosežemo ravnotežje med energetsko učinkovitostjo in ohranjanjem kakovosti bivanja.

38 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Simon Krajnc 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 2. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

V nadaljevanju posredujemo relevantna pojasnila iz predpisov na področju urejanja hrupa v okolju, ki so v pristojnosti ministrstva. Obratovanje toplotnih črpalk je normativno urejeno z Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list št. 43/18 s spremembami, v nadaljevanju: uredba). Predmetna uredba je v postopku prenove. Ministrstvo načrtuje, da bo njen osnutek poslan v javno obravnavo do konca tega leta. V prenovljeni uredbi nameravamo nasloviti tudi problematiko obratovanja toplotnih črpalk.

Za poslani predlog se zahvaljujemo in ga bomo pri naših aktivnostih do priprave prenovljenega predpisa smiselno upoštevali.

Komentarji