Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

financiranje oskrbe oseb na varovanem oddelku iz proračuna

182 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

En izmed ukrepov po Zakonu o duševnem zdravju je namestitev osebe v varovani oddelek socialno varstvenega zavoda (v praksi dom starejših občanov). Ta ukrep sodišče lahko izreče, če osebi, ki ogroža svoje življenje ali življenje drugih ali če huje ogroža svoje zdravje ali zdravje drugih ali povzroča hudo premoženjsko škodo sebi ali drugim, pri čemer je ogrožanje i posledica duševne motnje, zaradi katere ima oseba hudo moteno presojo realnosti in sposobnost obvladovanja svojega ravnanja. Če sodišče izreče ta ukrep je oseba nameščena na varovani oddelek, nato pa sledi šok za svojce, saj mora namestitev na varovanem oddelku plačevati, kar bolna oseba sama oziroma njeni svojci, občina pa to stori, le če svojci tega niso zmožni, pa še takrat se svojcem omeji dedovanje.

Nedopustno se mi zdi, da država namesto, da bi sama poskrbela za bolne osebe, stroške oskrbe naprti sami bolni osebi oziroma njenim svojcem, ki že tako trpijo, kjer je njihova bližnja oseba odsotna zaradi svoje bolezni.

Predlagam, da se v Zakon o duševnem zdravju doda člen, da je (prisilna) oskrba oseb nameščenih na varovane oddelke krita iz proračuna oziroma obveznega zdravstvenega zavarovanja, kot je to v primeru akutne bolnišnične obravnave na psihiatrični kliniki.

15 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anton Klemenčič 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji