Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Študentski domovi in subvencionirano biavnje

261 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

"Mali reformi" v visokem šolstvu (https://predlagam.vladi.si/predlog/17413) še dodajam predlog naslednje reforme na področju študentskih domov in subvencioniranega bivanja, ki se dotikajo zakona o visokem šolstvu in pravilnika o subvencioniranem bivanju študentov.

Zaradi neznanih razlogov imajo študenti vsako leto problem z vpisom v študentske domove, ki so vztrajno polni. Študentski dom Ljubljana ima skupno 7500 ležišč za subvencionirano bivanje v njihovih domovih. Zasebni ptudentski dom Ljubljana ima dva domova z neznanim številom postelj. V septembru, ko ponavadi potekajo napotitve v dom sta bila letos (2023) že oba doma polna, česar pa predvsem javni dom ni pojasnil. Na prednostni listi (torej tisti, ki izpolnjujejo pogoje za vpis na subvencionirano bivanje) je bilo 2210 študentov. Poleg tega se je dom že ob tako kroničnem pomanjkanju postelj odločil, da bo pričel obnovo enega izmed svojih domov med študijskim letom. Ker situacija ni akutna že dovolj je z 16. oktobrom stopila v veljavo novela zakona o visokem šolstvu, ki odslej omogoča tudi pravico do subvencioniranega bivanja študentov državljanov držav članic Evropske unije in tujih državljanov, kar je samovoljno, nezaslišano kot tudi negospodarno in skrajno nefer do slovenskih študentov.

V izogib tako neracionalnem, samodržnem ravnanju fakultet in študentskih domov predlagam vrsto novih ukrepov, ki bi poskrbeli za študente v času njihovega obiskovanja fakultete. To je plod predvsem nevzdržnega stanja na področju stanovanjske politike Slovenije, visokih cen študentskih stanovanj in nejasnih ravnanj ŠDL. Kronični problem obstaja izključno v Ljubljani in na Primorskem, medtem ko v Mariboru ni resnejših čakalnih vrst. Če se sprejmejo predlogi, ki sem jih podal v že omenjeni "mali reformi" visokega šolstva (povezava na začetku prvega odstavka) se bo število študentov na področjih, ki niso v Sloveniji zaposljivi zmanjšalo in obenem tudi čakalna vrsta v študentskih domovih.

Predlog spremembe pravilnika o subvencioniranem bivanju:

1) Ministrstvo za visoko šolstvo, ki je tudi pristojno za področje bivanja študentov v študentskih domovih mora najprej popolnoma prepovedati oddajo zasebnih sob za študente, ki temu niso podobne in so močno preplačane. Če tega ni sposobna strotiti naj to delo izvede inšpekcija, ki bo redno pregledevala sobe za najem na raznih spletnih straneh (npr. nepremicnine, bolha, Facebook stran stanoanjce, stanovanjce,...) Še dodatno se v pravilnik pod točko 10 (minimalni standardi) doda tudi zahteva po enakih standardih v zasebnih domovih in zasebnih sobah za študente, da so vatli isti za vse. Obenem naj uvede tudi oddajanje sob in stanovanj pri zasebnikih izključno preko študentskih domov.

2) Kot omejitev za subvencioniranje se naj popolnoma izključi študijska uspešnost, saj nismo v 6. stoletju pr. Kr., ko je Solon uvedel timokratski sistem in s tem tudi pridobitev pravic glede na finančni prihodek.

3) V ppvzavi s prvo točko morajo študentski domovi takrat, ko ne morejo sprejeti v sovje domove vso število ptudentov, ki izpolnjujejo pogoje za subvencionirano bivanje napotiti zasebnikom, ki po 1) točki izpolnjujejo pogoje ali jii omogočiti delo od doma dokler se mesto zanje ne sprosti mesto v enem izmed načinov bivanja. O tem mora seveda obvestiti fakulteto, ki pa je dolžna poskrbeti za izobraževanje na daljavo v vseh njenih programih razen, če vsebujejo laboratorijsko ali kakršno drugo povezano delo na fakulteti.

4) Med izpitnimi obdobji in počitnicami morajo biti študenje upravičeni do 50 - 60% nižje cene pa, da plačujejo 100%, če niso v študentskem domu.

5) Za rešitev problema ne smemo izključiti tudi gradnjo novih domov, saj le tako bo dovolj postelj za vse. Predlagam analizo večjega območja kamor se bodo lahko v prihodnosti prestavili in zgradili tudi domovi, ki v mestu Ljubljana tratijo prostor. Obenem se naj preuči izgradnja študentskega kampusa in se centralizira vse fakultete UL na to mesto, da ne bodo ležale po celotnem mestu in tudi zasedale prostor v njem. Tudi praksa v drugih državah je, da gradijo univerzitetne kampuse kjer imajo na dosegu roke vse: predavalnice, telovadnice, študentske sobe in čitalnice.

Vsak glas šteje tudi za vaše otroke in predvsem za reševanje problematike, da ne bodo še otroci vaših otrok imeli enake probleme kot jih imajo študentje sedaj. Navsezadnje so študentje nove generacije, ki bodo zamenjali stare in so edino upanje za vodenje naše države v prihodnjih desetletjih.

8 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Y Yoys780 30 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji